Een zachte en natte winter? Zo kan je toch energie besparen!

25 jan 2023, 12:33 Natuur&gezondheid
energie besparen wwwslimduurzaamwonennl
De meeste mensen zetten de thermostaat in de nacht flink omlaag om energie en uiteindelijk geld te besparen. Een lagere temperatuur tijdens het slapen leidt echter niet altijd tot een lagere energierekening.
Hoeveel graden lager je de temperatuur moet zetten om te besparen hangt af van verschillende factoren.

Welke factoren

De factoren zijn: welke soort verwarming in de woning aanwezig is, de isolatiewaarde van de woning en het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. Hiernaast kan je zelf ook nog meer doen om je energiegebruik te beperken.

Weersverwachtingen

  • Je kan namelijk ook rekening houden met de weersverwachtingen om te besparen op je energierekening. In Nederland kennen wij wisselend winters weer . Deze winter hebben wij veel relatief zachte temperaturen (tot maximaal 10 graden overdag), er valt veel regen en er is weinig zon. Aan de andere kant kennen we ook koude temperaturen veroorzaakt door (noord-)oostenwind van rond het vriespunt. Dan is het dan vaak relatief droog en de zon schijnt veel. Je kan slim inspelen op het weer om minder aan energie te hoeven betalen.
  • Als er zacht en nat weer wordt voorspeld is het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur niet groot. Zowel overdag als in de nacht zal de woning niet snel afkoelen. In dit geval kan je daarom de thermostaat prima nachts wat lager zetten. Let hierbij wel op hoe goed je woning is geïsoleerd. Ook kan je tijdens een zachte maar regenachtige dag je woning beter constant gering ventileren door het openzetten van een klein raampje of een ventilatierooster.
  • Bij koud maar zonnig weer kan je makkelijk besparen. Het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten is dan groter. De woning koelt namelijk dan sneller af. Maar als je zeker weet dat de dag begint met zon kan je de woning in de nacht prima een paar graden laten afkoelen. De zon verwarmt dan je woning in plaats van de verwarming . Deze gratis opwarming scheelt behoorlijk op je energieverbruik. In dit geval kan je het beste overdag terwijl de zon schijnt een korte periode ventileren.
  • Door in de avond even naar het weerbericht te kijken kun je slim en duurzaam gebruik maken van de zon en weet je hoeveel lager je de thermostaat die avond kan zetten.