Studente Britte van Die van Hogeschool Van Hall Larenstein bouwde in Velp een kleinschalig, circulair voedselsysteem, FeelSprout genoemd. Haar overtuiging is dat niemand in de wereld honger hoeft te lijden.
Op basis van deze pilot in Velp ontwikkelt Britte van Die nu doe-het-zelfpakketten waarmee mensen op het platteland van India in hun eigen voedsel kunnen voorzien. De Indiase regering overweegt sponsoring van de eerste honderd pakketten.
Studente Britte van Die van Hogeschool Van Hall Larenstein scoort hoge ogen met haar innovatieve voedselproject FeelSprout. Haar kleinschalige circulaire voedselsysteem behoorde in de categorie hbo tot de beste drie inzendingen voor de Impactprijs Groen Onderwijs 2021
, die deze week door minister van LNV Henk Staghouwer werd uitgereikt. Winnaar werd Vergroenen met impact van HAS Hogeschool.
Britte van Die wil werk maken van het wereldvoedselprobleem, te beginnen in India. Als afstudeerproject bouwde Britte een circulaire installatie op Landgoed Larenstein in Velp. Kippen, vissen en planten voeden elkaar in een kringloop en leveren uiteindelijk voedsel voor de mens. Een bio-vergistingsinstallatie en een aquaponics-systeem maken de kringloop rond; de planten groeien op hydrocultuur. Vanwege maatregelen tegen vogelgriep ontbreken tijdelijk de kippen in de pilot.
De studente is razend enthousiast over haar project. “Om in de toekomst voor iedereen op de wereld voedsel te hebben, is het belangrijk dat mensen hun eigen voedsel kunnen verbouwen,” vertelt Britte. “Dat kan met een kleinschalig circulair voedselsysteem als FeelSprout
dat we als een soort IKEA-bouwpakket eerst in India beschikbaar gaan stellen. We praten nu met de Indiase regering om de eerste honderd systemen te laten subsidiëren.”
Britte van Die is vierdejaars student International Business in Food and Flowers aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. In 2021 pitchte zij haar visie op een circulair voedselsysteem al bij het grote start-up-evenement TechSparks in India. Britte is naast haar studie ook raadslid voor Lokaal Belang in Zevenaar en opende met Indiase partner Viraj Deshmukh dit jaar restaurant VieVie’s in Arnhem.
Als je aan een betere wereld wilt bouwen en daar je beroep van wilt maken, is Hogeschool van Hall Larenstein de aangewezen plek. De meest directe verbinding tussen onderwijs en de wereldwijde transitie die op dit moment plaatsvindt op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Hier leer je de veranderingen vorm te geven waar de wereld om vraagt, maar ook hoe je je deskundigheid vertaalt naar een toekomstige carrière.
Ze doen onderzoek op het gebied van circulaire landbouw, water, gezonde voeding en biodiversiteit. Dat doen ze samen met studenten, onderzoekers, docenten en partners uit het werkveld. Zo dicht bij het vuur zijn ze in staat de professionals te creëren die tegelijkertijd vernieuwers zijn. Een rol waarin zij een wezenlijke bijdrage leveren aan de toekomst die ze met zijn allen voor ogen hebben.
Van Hall Larenstein verzorgt diverse bachelor- en (professional) master-opleidingen, associate degrees en cursussen en verricht praktijkgericht onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden en Velp. Ga voor meer informatie naar www.hvhl.nl .