Van Wereld naar Aarde, zondag 13 november bij Filosofiecafé Wageningen

Foto: Filosofiecafe Wageningen

Vincent Blok voert ons mee naar een nieuwe filosofie van de aarde die ons een ander perspectief biedt op onze zorg voor de planeet. In tijden van ecologische crisis en klimaatverandering is deze manier van denken echter niet langer toereikend.

We moeten toe naar een nieuwe omgang met de aarde. In zijn lezing op zondag 13 november biedt Blok hiertoe een eerste aanzet.

Naar een nieuwe omgang met de aarde

In de filosofische traditie is de materiële aarde als thema altijd onderbelicht gebleven. Van Aristoteles en Descartes tot Nietzsche en Heidegger blijkt de aarde altijd te zijn gedacht vanuit de vorm, vanuit het denken of vanuit de wereld. Hierdoor is de aarde als passief, inert of zelfs niet-bestaand beschouwd, maar niet vanuit zichzelf. In tijden van ecologische crisis en klimaatverandering is deze manier van denken echter niet langer toereikend. We moeten toe naar een nieuwe omgang met de aarde. In deze lezing biedt Blok hiertoe een eerste aanzet.

Over Vincent Blok

Vincent Blok (1970) is universitair hoofddocent techniekfilosofie en verantwoord innoveren aan Wageningen University en Research. In 2005 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over techniekfilosofie. Zijn huidige onderzoek en onderwijs zijn gericht op filosofische en ethische vragen rond maatschappelijk disruptieve technologieën, circulaire economie en duurzame ontwikkeling.
Zijn motto: Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. – Albert Einstein

Praktische informatie

Waar: Thuis, Stationsstraat 32, 6801 AM Wageningen
Wanneer: Zondag 13 november van 14.30 tot 17.00 uur
Toegang: Leden HV en NIVON €8,-Studenten €5,-Scholieren PANTARIJN gratis, Overigen €10,-
Meer informatie: Fred van der [email protected], 0317 413541 of kijk naar https://www.humanistischverbond.nl/afdeling-arnhem-rijnstreek/filosofiecafe-wageningen/
https://vincentblok.nl/.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen