Zonneplan plaatst zonnepanelen op vijfhonderdste Vesteda-woning

Foto: Vesteda

Vesteda bereikte een mooie duurzame mijlpaal: hun vijfhonderdste eengezinswoning kreeg zonnepanelen. Het project, dat wordt uitgevoerd door marktleider Zonneplan, startte in augustus vorig jaar.

Uiteindelijk moeten alle 15.000 eengezinswoningen van Vesteda eigen stroom gaan opwekken. Bewoners zijn enthousiast, omdat er van hen geen enkele bijdrage wordt gevraagd. Zonneplan spreekt van een ‘unieke verduurzamingsslag’.

Verschil maken nu het nodig is

Volgens Paul Ingram, specialist Techniek en Duurzaamheid bij Vesteda, wil Vesteda het verschil maken nu het nodig is. “De wereldbevolking groeit, de CO2-uitstoot en de energieprijzen rijzen de pan uit en het klimaat verandert. Als maatschappelijk betrokken organisatie willen we bijdragen aan een oplossing voor deze problemen.” Bovendien is Ingram van mening dat niet alleen Nederlanders met een koopwoning, maar ook huurders hun steentje moeten kunnen bijdragen aan de energietransitie.

Geen eigen bijdrage

Technical Accountmanager Jasper Olsman van Zonneplan werkt veel samen met vastgoedbeleggers en woningcorporaties. Volgens hem is het uniek dat Vesteda de panelen gratis aan huurders aanbiedt. Olsman: “Bij dergelijke projecten is het gebruikelijk dat huurders maandelijks een bedrag betalen om van de zonnepanelen gebruik te mogen maken. Bij Vesteda is dat niet zo, terwijl wel de volledige opbrengst van de zonnepanelen ten goede komt aan de huurder. Dat geeft aan hoe belangrijk Vesteda het vindt dat iedereen meedoet.”

Tot €1.500,- besparen

Inmiddels hebben de eerste vijfhonderd huurders zonnepanelen op hun dak. Daarmee besparen zij, afhankelijk van hun energiecontract, zo’n €500,- tot €1.500,- op jaarbasis. Een blik op de voorlopige opbrengsten laat zien dat de panelen tot dusver gemiddeld vijftien procent meer stroom opwekken dan geprognotiseerd. Dit inzicht in de prestaties van de zonnepanelen en het verbruik is voor Vesteda erg belangrijk, zo geeft Paul Ingram aan: “Dankzij de techniek van Zonneplan kunnen gebruikers heel precies monitoren of de panelen wel hun werk doen en hoeveel ze daarmee besparen. De gegevens worden via 4G verstuurd, waardoor bewoners niet afhankelijk zijn van hun wifi-netwerk én de veiligheid van hun data gegarandeerd is.” Deze inzichten helpen Zonneplan en netbeheerders ook om sneller in te spelen op lokale gevallen van netcongestie. Jasper Olsman: “Op die manier kunnen we in de toekomst steeds gerichter gaan verduurzamen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen