Jarig Ouwehands vraagt aandacht voor lot van de ijsbeer

Foto: u_jb6psqib, Pixabay

In Utrecht, Den Bosch, Wageningen, Veenendaal en Rhenen is op een aantal zebrapaden een schildering aangebracht van een ijsbeer.

Er staat bij: ‘Sta even stil bij de ijsbeer. Zijn leefgebied wordt steeds kleiner. De natuur roept’.

De enige verjaardagswens

Het is een initiatief van Ouwehands Dierenpark in Rhenen, dat deze zaterdag negentig jaar bestaat. Volgens de website is de enige verjaardagswens van de dierentuin “dat iedereen even stilstaat bij de natuur”.

“De laatste jaren is het vooral ons doel om mensen bewust te maken van de schoonheid van de natuur en het belang deze te behouden, dat de mens zich inzet voor soortbehoud en natuurbescherming. Met ons negentigjarig bestaan vinden wij het een mooi moment om deze boodschap duidelijk uit te dragen”, zegt directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark.

Van kippenboerderij naar dierenpark

De oprichter van het park, de heer C.W. Ouwehand, begon in 1919 een kippenboerderij op een 10 ha groot terrein op de Grebbeberg. Vele bussen met agrariërs bezochten zijn boerderij en daarbij bleek dat de bezoekers meer interesse toonden in wat exotische dieren als wasbeertjes, pauwen en fazanten dan in de fraaiste kippenrassen. Dat zorgde dan ook al snel voor de gedachte om van de kippenboerderij een dierentuin te maken. In de afgelopen decennia is het terrein uitgebreid tot 22 ha en zijn tal van moderniseringen gerealiseerd. Er is intensief geïnvesteerd in nieuwe projecten.

Van dierenpark tot natuurbeschermer

Vandaag de dag is Ouwehands Dierenpark een dierenpark met moderne inzichten over milieu en natuureducatie en een park dat een belangrijke functie heeft inzake de in stand houding van bedreigde diersoorten. Aan deze doelen wordt binnen de poorten gewerkt maar ook wereldwijd zet het dierenpark zich in. Sinds 2009 bestaat de stichting Ouwehand Zoo Foundation dat in de afgelopen jaren al ruim 5,5 miljoen heeft gedoneerd aan natuurbeschermingsprojecten. Onder andere voor de ijsbeer maar ook voor vele andere diersoorten. Klik hier voor meer informatie over de Ouwehand Zoo Foundation.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen