Allergie en wat je ertegen kunt ondernemen

Foto: Pixabay

Hoe gaat het met je allergie? Heb je veel last gehad afgelopen pollenseizoen of ervaar je nog steeds klachten?

Het kan goed zijn dat je nu minder last hebt van je allergie, omdat de bomen en de meeste grassen niet meer in bloei staan. Dus zijn er beduidend minder pollen in de lucht.

Pollenseizoen 2020 heftig

Het pollenseizoen van 2020 was heftig. Vooral gedurende het boompollenseizoen zijn grote concentraties berken pollen gemeten. De berk is, net als gras, een behoorlijk sterk allergeen en verantwoordelijk voor veel hooikoortsklachten.
Als je gedurende (een gedeelte van) deze maanden last had van klachten dan heb je grote kans dat je allergisch bent voor boom- en/of graspollen. Maar misschien is dat helemaal geen nieuws voor je.

Met je (huis)arts overleggen

Wat misschien wel nieuw voor je kan zijn en wat je niet meteen zou verwachten, is dat het nu juist een goed moment is om met je (huis)arts te overleggen over hoe je je het beste kan voorbereiden op het volgende pollenseizoen. Allergoloog Wytske Fokkens uit het AMC legt in een korte video uit wat patiënten in haar praktijk ervaren. Ook zegt ze dat je er goed aan doet om nu in actie te komen zodat hooikoorts niet weer een zomer voor je gaat verpesten.

Behandelingen van allergieën

Een allergie kan een behoorlijke impact hebben op je functioneren in het dagelijks leven. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Een overzicht van mogelijke behandelopties vind je hieronder.

allerie
Wytske Fokkens

Drie mogelijke allergiebehandelingen

Voordat je aan de slag kunt met mogelijke behandelingen, moet er eerst door een arts worden vastgesteld dat je inderdaad een allergie hebt. De behandeling van je allergie kan uit drie verschillende onderdelen bestaan, namelijk:
-Saneren: Ofwel het vermijden van allergenen.
-Symptoombestrijding: Deze behandeling geeft vaak snel verlichting van de klachten.
-Allergie immunotherapie: Deze is een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie. Let op: je hebt altijd een doorverwijzing van je (huis)arts nodig.

Video Allergoloog

Allergoloog Wytske Fokkens uit het AMC legt in deze korte  uit wat patiënten in haar praktijk ervaren en dat je er goed aan doet om nu in actie te komen zodat hooikoorts niet weer een zomer voor je gaat verpesten.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden