Wie wil een Tiny Forest  aanleggen in de achtertuin?

Foto: IVN

IVN Gelderland (Vereniging voor natuur- en milieueducatie) zoekt vijftien particulieren voor het ultieme doe-het-zelfproject. Dat is het planten van een Tiny Forest in eigen achtertuin.

Die stimuleert biodiversiteit en is een fijne plek is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren.

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van gemeenten. De aanleg van vijftien particuliere Tiny Forests in Gelderland wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.

Dromen over een Tiny Forest

In Nederland zijn de afgelopen jaren zo’n 65 Tiny Forests gerealiseerd in samenwerking met gemeenten. Ook een aantal particulieren in Nederland hebben hun eigen minibos aangelegd. Waaronder Karin van Toor in Groesbeek. Zij heeft haar droom om een minibos te planten al laten uitkomen: “Dit is de enige methode die ik ken die goedkoop is en toch zoveel resultaat oplevert. Ook voor de biodiversiteit.”

Aantal voorwaarden

Doe-het-zelf, maar natuurlijk is er wel ondersteuning vanuit IVN. Hieronder vallen een cursus in de plantmethode en een financiële bijdrage.
Naast een goede motivatie zijn er nog een aantal voorwaarden. Zo moet een particulier minimaal honderd vierkante meter eigen grond beschikbaar hebben. Ook moet je een eigen bijdrage hebben om te besteden. Daarnaast ben je van plan zijn om voor maart 2021 te planten. Bij geen eigen grond is het belangrijk dat er toestemming is van de grondeigenaar.

Welke ondersteuning krijg je van IVN Gelderland?

-Een twee-daagse cursus Tiny Forest-plantmethode op 14 en 15 november 2020.
-Een financiële bijdrage voor materiaalkosten (grondbewerking, bodemsupplementen en aanschaf boompjes).
-Toegang tot onze online leergemeenschap Tiny Forest.
-Cursusmap met daarin onder andere handboek plantmethode Tiny Forest en het onderzoeksrapport biodiversiteit Tiny Forest Zaandam.
-Vier facultatieve workshops: natuuronderzoek, werken met vrijwilligers, fondsenwerving en natuureducatie in een Tiny Forest. De workshops fondsenwerving en werken met vrijwilligers vinden op 11 juli (mogelijk online) plaats. De workshops natuuronderzoek en natuureducatie vinden in februari 2021 plaats.
Gelderlanders kunnen zich tot en met 24 mei aanmelden hier. Een motivatie is onderdeel van de aanvraag.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden