Burgers’ Zoo in Europese Top 5 door geboorte neushoorntje

Foto: Koninklijke Burgers' Zoo

Donderdagavond 16 januari is alweer het elfde breedlipneushoorntje in Koninklijke Burgers’ Zoo geboren sinds 1998: een mannetje.  Burgers’ Zoo staat daardoor in de Europese Top 5 van neushoornfokkers.

Donderdagavond 16 januari om 17:40 uur is een breedlipneushoorn geboren in Burgers’ Zoo. Het mannetje maakt  een gezonde indruk. Het is alweer het elfde neushoorntje dat sinds 1998 in het Arnhemse dierenpark het levenslicht ziet. Burgers’ Zoo staat in de Europese top vijf van neushoornfokkers. Europa kent in totaal 90 dierenparken met breedlipneushoorns.

Acht breedlipneushoorns in Arnhem

Met de geboorte van het breedlipneushoornmannetje zijn er in totaal acht van deze onevenhoevige zoogdieren in Burgers’ Safari. Eén volwassen man van 27,5 jaar, drie volwassen vrouwen van  32, 19 en 16 jaar en vier jonge dieren van 2,5 jaar, 1 jaar en 10 maanden en vier maanden. En nu dus de pasgeboren aanwinst. Het 19-jarige vrouwtje is de moeder van het jongste groepslid.

Europese Top 5

Uit onderzoek van Burgers’ Zoo blijkt dat het Arnhemse dierenpark zich met deze geboorte tot de top vijf neushoornfokkers van Europa mag rekenen. Serengeti-Park Hodenhagen (Duitsland), Knowsley Safari Park (Engeland), ZSL Whipsnade Zoo (Engeland) en Safaripark Beekse Bergen complementeren het kwintet. Europa telt in totaal 90 dierenparken die breedlipneushoorns houden.

Fokken niet eenvoudig

Lang niet alle volwassen mannetjes blijken vruchtbaar te zijn en daarnaast komt bij neushoornvrouwtjes ook regelmatig cystevorming in de baarmoederhoorns voor. Hierdoor kan het sperma de eicel niet meer bereiken, of kan de eicel niet loskomen uit de eierstok. Het is ook mogelijk dat de eicel door de cyste niet door de eileider kan passeren, of dat de bevruchte eicel zich niet kan nestelen in de baarmoederwand. Een ander probleem vormt het feit dat jonge vrouwen hormonaal onderdrukt kunnen worden door hun moeder. In die situatie worden de jonge vrouwtjes pas vruchtbaar na een transport naar een ander dierenpark.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden