ARNHEM – Op vrijdag 14 februari vindt in bezoekerscentrum Sonsbeek de Historische Herberg plaats, voor iedereen met passie voor het erfgoed van de stad Arnhem. Grote verscheidenheid siert het programma.
Koude Oorlog in de Herberg
Tijdens de Koude Oorlog was in Klarendal een commandocentrum gevestigd in een atoombunker. Medewerkers van KPN moesten in de ondergrondse centrale er voor zorgen dat de verbindingen tussen de vijfduizend belangrijkste Nederlanders bij een nucleaire aanval in stand bleven. Er zijn anno 2014 plannen om van deze communicatiecentrale, die nog helemaal intact is, een uniek museum te maken. Een van de initiatiefnemers, René van der Velde, van Stichting NCO Arnhem & Nationaal Noodnet vertelt in de Herberg over de geschiedenis vol met geheimen van de atoombunker en over zijn plannen voor een museum.
De grote stadsbrand van 1364
De 14e eeuw was voor de Arnhemmers een periode van rampspoed. Met regelmaat werd de kwetsbare oogst vernietigd door stormen en zware regenbuien. Buiten de stadsmuren lagen ook nog eens vijandige troepen op de loer om de stad te plunderen. Maar de grootste bedreiging voor de stad was het vuur. De houten huizen in het middeleeuwse centrum vormden een gemakkelijke prooi voor de vlammen, wanneer ergens in de stad het open vuur in een van de haardsteden onbeheersbaar werd. Dat was ook het geval in 1364, precies 650 jaar geleden. Arnhem werd geteisterd door een enorme brand, waarbij de helft van de huizen in vlammen opging. Jan Kuijs (docent Radboud Universiteit) komt vertellen wat er toen gebeurde en hoe werd geprobeerd om herhaling te voorkomen. Ook zullen archeologische vondsten worden getoond als stille getuigen van de grote stadsbrand van 1364.
De Slag door de ogen van de Arnhemmers
In het kader van de herdenking 70 jaar Slag om Arnhem vertelt Piet Jacobi over de Slag om Arnhem, de evacuatie en de terugkeer. Als 13-jarige jongen ziet hij in zijn wijk de Geitenkamp wat de oorlog doet met de bewoners. Op 24 september ’44 maakt hij zich met zijn familie klaar om de stad te verlaten. De radio en de geweckte groenten worden verstopt onder de houten vloer. Kleding, schoenen, toiletspullen en de halve zak aardappelen gaan mee in de houtkar achter de fiets én in de kinderwagen. Op de Apeldoornseweg sluit de familie Jacobi zich aan bij een eindeloze rij vluchtende Arnhemmers die duwend en trekkend hun vrachten meezeulen. Eerste getuigenis in de serie: ‘De Slag door de ogen van de Arnhemmers’.
Arnhemse Zeepkist
Tussen deze presentaties krijgen bezoekers het podium voor aankondigingen, onthullingen en oproepen vanaf de ‘Arnhemse Zeepkist’. Zolang het maar met de rijke historie van de stad te maken heeft.
Het programma start om 17.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Tussendoor is er tijd voor een drankje, een broodje en een heerlijke kop soep. De toegang is vrij. Historische Herberg Arnhem, Bezoekerscentrum Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a, 6814 CL Arnhem.
Foto: Evacuatie oorlog, Geitenkamp
Meer info:
www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl/bezoekerscentrum/historische-herberg/
http://www.youtube.com/user/HistoriHerbergArnhem
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
:
:
:
: