Regenboogagenda: ‘veel vooruitgang en ook nog veel te doen’

Foto: Gemeente Arnhem, Wethouder Inclusie Maurits van de Geijn

Voorlichting op scholen, trainingen voor professionals, uitbouwen van het discriminatiemeldpunt. Deze en meer acties staan in de Regenboogagenda 2023, die op 6 oktober gepresenteerd werd.

De Regenboogagenda bevat ambities en acties om de acceptatie van de LHBTQI+-gemeenschap te vergroten en is samen met diverse partners in de stad opgesteld.

Bewustwording

Wethouder Inclusie Maurits van de Geijn: “Ik wil in een Arnhem wonen waar je je veilig én vrij kan voelen op straat, ongeacht op wie je valt of welke kleding je draagt. Dat gaat ook over bewustwording. Waarom zijn de slechteriken in verhalen en kinderfilms vaker donker en de helden juist wit? Waarom is in populaire cultuur een huwelijk tussen man en vrouw altijd de norm? Waarom kun je in niet overal hand in hand lopen met je geliefde? Waarom word je als transgender persoon op straat nagefloten of bespuugd? Waarom maak je minder kans op een baan met een niet-Nederlandse achternaam? En waarom hebben we dat zo lang ‘normaal’ gevonden?”
Daarom is de Regenboogagenda opgesteld, een belofte om de komende jaren verder samen te werken aan een stad waar iedereen zich thuis voelt.
Van de Geijn vervolgtt: “We hebben deze belofte met vele partners in de stad gemaakt en delen samen de verantwoordelijkheid om discriminatie van LHBTIQ+ personen aan te pakken.”

Focuspunten

De Regenboogagenda bevat acties en afspraken die er allemaal op gericht zijn om van Arnhem een stad te maken waar vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen LHBTIQ+-personen verdwijnen.
De agenda is opgebouwd rondom vijf speerpunten: veiligheid, zorg en welzijn, specifieke aandachtsgroepen, zichtbaarheid en educatie.

Arnhemse Coördinator Discriminatie en Racisme

Op de bijeenkomst van 6 oktober werd ook de Arnhemse Coördinator Discriminatie en Racisme gepresenteerd: Marilyn A-Kum. Zij werkt onafhankelijk van de gemeente en richt zich op het voorkomen en terugdringen van discriminatie in de stad. A-Kum is een bekende in Arnhem. Eerder was zij raadslid en daarna statenlid met Inclusie in haar portefeuille. Ook werkte ze bij Vluchtelingenwerk en de Stichting Lezen en Schrijven.

Hoopvol

“Ik ben hoopvol,” aldus Van de Geijn. “De Regenboogagenda is tot stand gekomen door nauwe samenwerking van de regenboogpartners. Door hen en voor hen. De Regenboogagenda toont de vooruitgang die we hebben geboekt en de waarde van onze inspanningen. Maar het benadrukt ook dat er nog veel werk te doen is om discriminatie in al zijn vormen te bestrijden en specifiek discriminatie op basis van gender of geaardheid. Dit vereist voortdurende toewijding van ons allen, met als duidelijk doel: een stad creëren waarin iedereen, ongeacht geaardheid, gender, kleur, afkomst of beperking, zich gezien, gehoord en veilig voelt. Vrij zijn in Arnhem om te kunnen zijn wie je bent.’”

Coming In

Op 6 oktober was tevens de start van de ‘Coming In Week’. Coming Out is allang een bekend fenomeen, maar Coming In is zeker zo belangrijk. De Coming In Week draait om het proces van jezelf ontdekken in een omgeving waar je je begrepen voelt, waar je mensen kunt vinden die vergelijkbare ervaringen delen. Dat kan in een ontspannen en vrijblijvende sfeer door mee te doen aan één van de vele evenementen in onze stad, bijvoorbeeld de Pride Walk op 11 oktober.
Kijk voor het hele programma op www.cominginweek.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen