Lezing: Hoe komt deze muntschat in Zuidlaren en wat is de relatie met Arnhem?

Foto:

Een muntschat vol gehavende middeleeuwse muntjes leidt naar de pastoor met de hamer en rituelen in Gelderse kerken.  Uiteindelijk blijkt de schat waardevoller dan gedacht.

Hoe komt deze muntschat in Zuidlaren en wat is de relatie met Arnhem? De lezing is georganiseerd door de AWN17, vereniging van vrijwilligers in de archeologie op 11 oktober.

muschat
Foto: Van Vilsteren

In 1928 opmerkelijke muntschat aan het licht

De samenstelling van de schat is vooral zo bijzonder omdat grote zilverstukken en gouden munten er in ontbreken. Hij bestaat vrijwel helemaal uit kleingeld, 3129 muntjes die maar aan één kant bestempeld zijn. Deze schat dateert uit 1572. Maar wat was de functie van deze half bestempelde, dus waardeloze muntjes en hoe komt deze schat in Zuidlaren en wat is de relatie met Arnhem?
Recent onderzoek leidt uiteindelijk naar Den Bosch en later ook nog naar Engeland. Bij de oplossing van het hele raadsel horen we onder meer over paranormale geneeswijzen, bijzondere rituelen en onfrisse praktijken van een middeleeuwse pastoor.

Lezing

  • De lezing op woensdag 11 oktober is georganiseerd door de AWN17, vereniging van vrijwilligers in de archeologie.
  • Spreker is Vincent van Vilsteren, gepensioneerd conservator Drents Museum en secretaris van de Drents Prehistorische Vereniging.
  • De toegang is gratis.
  • Aanvang van de lezing 20.00 uur met inloop 19.30 uur.
  • Waar: Molenbeekstraat 26A, 6824 AX Arnhem.
    Let op: Niet parkeren in de Molenbeekstraat maar in de belendende straten.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen