Eerst krabben… Klaar? Starten maar!

Foto:

Gastcolumn – Even voorstellen: mijn naam is Twan van Autorijschool Twan. Eens in de twee weken zal ik over verkeer gerelateerde dingetjes schrijven.

Door Twan Kasterop

Ik geef bijvoorbeeld tips om de deelname aan het verkeer veiliger te maken. Of om zuiniger te rijden. En zo nog veel meer dingen in en rond het verkeer. Ik zal dit niet alleen doen met ‘dit zijn de regels’, maar ik zal het van verschillende kanten belichten. En zo nu en dan zal ik ook met een winactie komen. Zo ook nu.

Winter: de autoruiten zijn bevroren en dan?

Natuurlijk, mijn hobby is het ook niet, de ruiten krabben. Net wakker, ijskoud buiten, moet je eerst rondom je auto als een dolle met zo’n ding heen en weer. Handen meteen ijskoud. Lekker begin van de dag! Een veel gezien patroon daarbij is dat mensen eerst de auto starten en dan gaan krabben. Na het krabben stappen ze in en vertrekken ze. Of men start de auto en gaat gewoon weer een kwartier naar binnen toe.

Zo dus niet…

Er is geen een rijschool die jou leert zo de auto klaar te maken voor vertrek. En als je toch een van bovengenoemde manieren toepast, dan moet je toch ook zelf wel opgemerkt hebben dat de auto niet warm of warmer is bij vertrek?

Dit zogenaamd warm laten draaien van de motor is onzinnig en heeft alleen maar nadelen. Denk aan al die uitlaatgassen in de straat, terwijl iedereen tegenwoordig zo graag milieubewust bezig is. En wat te denken van een draaiende motor van je buurman tien minuten lang voor je deur, terwijl jij net dat half uurtje later de wekker had gezet. Of lekker met het roostertje open slaapt voor de frisse lucht.

Hoe dan wel?

Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de auto die je rijdt. Je kunt bijvoorbeeld de autoruiten de avond ervoor insprayen met een de-icer. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je ‘s ochtends gewoon weg kunt zonder krabben. Bij mij werkt dit spul alleen in de zomer. Maar misschien dat andere mensen er wel goeie ervaringen mee hebben.

Maar de volgende basisdingen werken bij iedere auto. Een gewone ijskrabber is het beste. Je krabt je autoruiten schoon, en dan niet alleen een vakje op de voorruit en je zijruit en hop snel de auto in. Nee, je hoort al jouw ruiten ijsvrij te maken zodat je goed rondom zicht hebt. De binnenkant van de ruiten kun je met een doekje afnemen en de ventilator zet je dan vol op de voorruit en zijruiten. De achterruit doe je met de achterruitverwarming. Of je koopt een van mijn favorieten: een ontdooi spray, die werkt wel perfect.

Koude blazers of airco

Tijdens het krabben de koude blazers aanzetten kan. Maar start dan niet de motor, maar zet die op contact. Helaas, niet alle auto’s ondersteunen dat. Auto’s met Stop&Start systeem zijn er niet zo van, de mijne doet dat niet. Of je zet meteen ook de airco aan (bij sommige auto’s gaat dit standaard in combinatie met elkaar). Airco is voor beslagen ruiten namelijk ook zeer effectief.

Ben je klaar met dit alles, dan stap je in, starten en rijden maar, rustig je wijk uit. Nu begint de auto ook echt warmer te worden en dus zul je je blazers langzaamaan steeds warmer kunnen zetten. Dan bestaat er voor sommige mazzelaars het voorverwarmen van de auto. Dit is in het menu van de auto in te stellen. De auto gaat dan op timer voorverwarmen. Dit kan ook via een app in je telefoon. Let wel: niet iedereen heeft deze optie.

Flinke boete bij slecht zicht

Nou zie je geregeld auto’s rijden met de ruiten nog bevroren of de ruiten volledig beslagen. Dit is echt levensgevaarlijk, dus dat moet je niet willen. Je wilt niet weten hoe snel je daardoor iets over het hoofd ziet. Daarom dat er een hoge boete van € 230,- op staat als je met een auto rijdt en waarbij het zicht is belemmerd door vorst of condens.

Wil jij winnen? Deel je leukste of gekste ruitenkrabfoto

Genoeg informatie. Wil jij een pakketje met ruitontdooier en krabber winnen? Deel dan je leukste, gekste, mooiste of wat dan ook foto van dat jij je auto keurig ijsvrij aan het maken bent, onder het bericht met deze column op de facebookpagina van Lingewaard Nieuws.nl De winnaar wordt onder het bericht bekend gemaakt.

 

 

What do you want to do ?

New mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen