Vannacht begint de zomertijd

Foto: Pixabay

De lente is begonnen, de zomertijd gaat weer in. Vannacht, van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart, gaat zomertijd in en moet de klok één uur vooruit worden gezet. Dat betekent een kortere nachtrust.

Zeventig landen

Sinds het begin van de twintigste eeuw was het een komen en gaan van zomertijden, regelingen en begin- en einddata. De start en het einde van de zomertijd is in 2002 geharmoniseerd. Wereldwijd hanteren zeventig landen dezelfde tijden en data. Momenteel speelt in Europa weer een discussie over eventuele afschaffing van de zomertijd.

De zomertijd heeft vrienden en vijanden.

Voorstanders zeggen dat de periode leidt tot energiebesparing. Lampen hoeven immers pas later aan. Bovendien zou een uurtje langer licht minder verkeersdoden en criminaliteit tot gevolg hebben.

Energiebesparing

Tegenstanders zetten vraagtekens bij vooral de energiebesparing. Het effect niet aantoonbaar of zo klein dat het de verstoring van het biologische ritme niet waard is.

Die verstoring kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen, zeggen slaapdeskundigen. Omdat het maar om een uurtje gaat, zijn deze verschijnselen meestal na enkele dagen weer voorbij.

Een ezelsbruggetje: In het VOORjaar gaat de klok één uur VOORuit.

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden