ScienceGuide nomineert Bram Veenhuizen voor ‘Lector van het Jaar’

7 februari 2018

Welke lector komt tot nieuwe leerroutes, stoomt studenten klaar voor de banen van morgen of werkt met bedrijven aan leven lang leren? Aansluiting op de arbeidsmarkt was voor het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en ScienceGuide de inzet voor de zoektocht naar een nieuwe ‘Lector van het Jaar’. Een oproep via ScienceGuide leverde een kwalitatief zeer hoogwaardige reeks inzendingen op, waarvan er nu 3 genomineerd zijn. Een van de genomineerden is Bram Veenhuizen, lector HAN Automotive Research (voorheen Voertuigmechatronica). De andere genomineerden zijn Robert Jan de Boer (Hogeschool van Amsterdam) en Gerard Schouten (Fontys Hogeschool).

Kracht achter Clean Mobility Center

Foto: Bram Veenhuizen, lector HAN Automotive Research, genomineerd als 'Lector van het Jaar'.

Foto: Bram Veenhuizen, lector HAN Automotive Research, genomineerd als ‘Lector van het Jaar’.

De eerste vraag die Bram Veenhuizen steevast stelt is: ‘hoe kunnen we dit samen met het werkveld vormgeven?’. Alles wat er op de HAN gebeurt, moet in de ogen van Veenhuizen ogen altijd aansluiten op wat er nodig is in de arbeidsmarkt. Bram stimuleert deze houding ook bij studenten, collega’s en partners in het werkveld en het vakgebied.

Veenhuizen is al sinds 2005 lector aan de HAN. In de voorbije jaren heeft hij het lectoraat uitgebouwd tot een onderzoeksgroep die landelijke bekendheid geniet en inmiddels door het leven gaat als het Lectoraat HAN Automotive Research.

In 2017 stond Veenhuizen aan de wieg van het Clean Mobility Center (CMC). Een centrum mobiliteit waar onder meer de Gemeente Arnhem, het ROC Rijn IJssel en Industriepark Kleefse Waard aan deelnemen.

Modulair onderwijsaanbod bij Master Automotive Systems

Sinds 2012 is het lectoraat van Veenhuizen de trekker van de Master Automotive Systems. Een inmiddels bekostigde master waar nu jaarlijks zo’n 50 studenten instromen.

Veenhuizen heeft er voor gezorgd dat er sprake is van een modulair onderwijsaanbod waardoor deeltijdstudenten alle modules onafhankelijk kunnen volgen en zo naast hun werkzaamheden de studie kunnen volgen. Dit maakt het voor bedrijven een hele interessante optie voor bijscholing.

Boegbeeld voor onderzoek naar mobiliteit

Het lectoraat van Veenhuizen participeert tevens in het Automotive Center of Expertise (ACE) waarin samengewerkt wordt met de Hogeschool Rotterdam en Fontys. Veenhuizen is een boegbeeld op het terrein van het onderzoek naar mobiliteit en weet in die rol vele studenten en bedrijven bij elkaar te brengen.

Onder impuls van Veenhuizen is er inmiddels zelfs een onderzoeker van het lectoraat bezig met een promotieonderzoek om te kijken hoe de verbinding tussen het beroepenveld en het onderwijs versterkt kan worden.

Gesprekken tussen DEKRA en HAN Automotive Research

Foto: Vincent Roes, innovatiemanager bij DEKRA.

Foto: Vincent Roes, innovatiemanager bij DEKRA.

Vincent Roes, innovatiemanager bij DEKRA, een kennisorganisatie op het gebied van kwaliteitskeurmerken in automotive, is zeer te spreken over Bram Veenhuizen. Hij heeft hem leren kennen als iemand die heel goed de brug kan slaan tussen behoefte van bedrijven en onderzoeksprogramma’s binnen zijn lectoraat.

‘Onze huidige en toekomstige medewerkers moeten in deze ontwikkelingen mee kunnen gaan. Er zijn gesprekken tussen DEKRA en HAN Automotive Research, mede gestimuleerd en mede geïnitieerd door Bram om te kijken hoe het onderwijs goed kan aansluiten op de veranderende arbeidsmarkt gebruik makend van de inzichten van DEKRA. Dit geldt overigens niet alleen voor nieuw afgestudeerde studenten en de eisen/wensen vanuit de bedrijven, maar zeker ook voor onderwijs aan medewerkers die al in het bedrijfsleven werkzaam zijn.’

Toekomstgericht opleiden

Opleidingen en het beroepenveld hebben samen een verantwoordelijkheid om te zorgen dat afgestudeerde studenten met de juiste kennis en vaardigheden starten op de (regionale) arbeidsmarkt. Die gezamenlijke verantwoordelijkheid is het onderwerp van het hbo discours ‘Toekomstgericht opleiden’ op woensdag 7 maart 2018 in Den Haag.

Tijdens het hbo discours (#HBOdiscours) wordt de uitslag bekend gemaakt van wie zich ‘Lector van het jaar 2018’ mag noemen. 

Bronnen: HAN, ScienceGuide

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen