Sportkundige spreekt minister Wiebes aan over uitspraak autisme

17 januari 2018

Joep Tiernego is ex-topsporter en werkt nu als Sportkundige en studiebegeleider aan de HAN. Hij zet zich ook in voor autisme. Op dit onderwerp heeft hij Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, tot de orde geroepen. Naar aanleiding van een brief van Tiernego heeft de minister spijt betuigd over een uitspraak die hij eerder deed over autisme.

Wat is autisme?

Een autisme-spectrum-stoornis (ASS, kortweg autisme genoemd) is een stoornis in de informatieverwerking, die leidt tot problemen in de communicatie, sociale interactie en verbeelding. Het is een levenslange stoornis, die in elke levensfase en op elk levensgebied op een eigen wijze tot uiting komt.

Starheid is betere woordkeuze

Het zelfvertrouwen van Tiernego is gegroeid toen hij in aanraking met volleybal kwam en daarin een toptalent bleek te zijn.

Het zelfvertrouwen van Tiernego is gegroeid toen hij in aanraking met volleybal kwam en daarin een toptalent bleek te zijn.

Minister Eric Wiebes had een verkeerde aanpak van de problemen die door de gaswinning in Groningen zijn ontstaan als ’autistisch’ omschreven. ‘Daadkracht is goed, maar autisme is dat niet’, stelde Wiebes vrijdag 12 januari voor de camera van Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda. Dat schoot Joep Tiernego, die zelf autisme heeft, in het verkeerde keelgat.

‘De minister diskwalificeert met deze populistische krachtterm circa 1% van de Nederlandse bevolking’, aldus Tiernego. Wiebes had volgens hem beter voor een woord als “starheid” kunnen kiezen, want dat is wat de minister bedoelde. ‘Nu benadeelde de minister in mijn ogen een heleboel mensen en dat doet mij pijn.’

Het zelfvertrouwen van Tiernego is gegroeid toen hij in aanraking met volleybal kwam en daarin een toptalent bleek te zijn. Hij ontdekte meer te zijn dan zijn autisme en kroop op zijn 17e uit zijn schulp.

Spijtbetuiging via een tweet

Inmiddels heeft de minister zijn spijt betuigd via een tweet op Twitter. Zijn reactie: ‘Beste Joep, ik heb je brief ontvangen en laat ik direct zeggen: je hebt helemaal gelijk. Ik had het anders moeten zeggen en ik zal er voortaan beter op letten.’

Bronnen: Omroep GelderlandDe TelegraafHart van Nederland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen