Nederlandse leerlingen eindigen hoog in finale IJSO2017

13 december 2017

Nederland is hoog geëindigd in de finale IJSO 2017. Nooit eerder wisten Nederlandse scholieren met zoveel goud, zilver en brons naar huis te gaan. Toch moesten zij de deelnemers uit Rusland en Taipei voor zich laten. In Musis Sacrum in Arnhem werden op 11 december de prijzen verdeeld en IJSO2017 feestelijk afgesloten.

IJSO is de International Junior Science Olypiad; een wedstrijd tussen de beste middelbare-schoolleerlingen in de vakken biologie, natuur- en scheikunde uit bijna 50 landen. Zij zijn maximaal 15 jaar oud.

Ruim 300 leerlingen legden in de afgelopen week theoretische en praktische toetsen af bij Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie van de HAN en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Van hen wonnen 189 eremetaal. Het thema van IJSO 2017 was Water & Sustainability.

Winnaars

Gregorii Bobkov uit Rusland en Cheng-Hao Yang uit Taipei

Gregorii Bobkov uit Rusland en Cheng-Hao Yang uit Taipei

Over all-winnaar werd Gregorii Bobkov uit Rusland. Hij eindigde hoog bij zowel de 2 theoretische toetsen als bij de praktijktoets. Cheng-Hao Yang uit Taipei maakte de theorietoetsen als beste. Het beste landenteam werd gevormd door de 6 leerlingen uit Taipei (Taiwan).

Kees Boele, bestuursvoorzitter van de HAN reikte de gouden medailles uit

Kees Boele, bestuursvoorzitter van de HAN reikte de gouden medailles uit

Er werden in totaal 29 gouden medailles uitgereikt. Het werk van de Nederlandse leerlingen Anna Reinhold en Annejan van den Dool kreeg deze onderscheiding. Zij plaatsen zich daarmee op gelijke voet tussen de leerlingen uit Rusland, Taipei en India, die met respectievelijk 6, 6 en 5 gouden plakken de uitslagen domineerden. 

Gouden medaillewinnaar Anna Reinhold (links) appt na afloop van de ceremonie familie en vrienden

Gouden medaillewinnaar Anna Reinhold (links) appt na afloop van de ceremonie familie en vrienden

Zilver en brons

Meer individueel Nederlands eremetaal werd gehaald door Nathan van den Dool, Dominique Wanningen, Laurens Smulders, Maurits van Altvorst, Thijs Hoevenaars en Tim van Dijk. Zij gingen met een zilveren medaille naar huis. Brons was er voor Wouter Leenen, Max Hugen, Kevin Zwetsloot en Thijs de Kok. 

Best Experimental Team Cup

De 1e en de 3e plaats in de categorie Best Experimental Team Cup gingen naar de teams van Rusland. Het Nederlandse team, bestaande uit Thijs Hoevenaars, Tim van Dijk (foto links bovenaan) en Annejan van den Dool (zittend links) wist hier zilver te behalen. 

De afsluitceremonie

Aan de afsluitingsceremonie werd bijgedragen door Erica Diender (Quadraam), Christianne Mattijssen en Roel Endert (Ministerie van OCW), Kees Boele (HAN), Michiel Scheffer (gedeputeerde Provincie Gelderland), Henk Ovink (Nederlands Watergezant), Floris Rutjes (voorzitter van de Wetenschappelijke Commissie IJSO2017), Paresh Joshi, president van de IJSO en Emiel de Kleijn, IJSO-Nederland directeur Emiel de Kleijn.

Lutgarde Buydens, voorzitter van IJSO2017, overhandigde de IJSO-vlag aan Unity Dow, minister van Education and Skill Development van Botswana, het gastland van de 15e IJSO in 2018.

Het programma werd verluchtigd met bijdragen van leerlingen van dansschool Blanche, zang door een leerlinge van het Candea College en een oud-leerling van Quadraam op piano, een filmverslag van IJSO2017, een dansuitvoering van leerlingen van het Beekdal Lyceum en een optreden van Pearl. 

Programma, organisatie en sponsors

De leerlingen en hun 800 begeleiders kregen -afzonderlijk van elkaar- een uitgebreid excursieprogramma aangeboden, naar o.a. scholen, waterschappen, waterbedrijven, steden, bezienswaardigheden en toeristische attracties.

Het programma werd, behalve door de Radboud Universiteit en de HAN, mogelijk gemaakt door bijdragen van Gelderse Onderwijsgroep Quadraam, de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO), het Ministerie van OCW en de Provincie Gelderland.  

Bron: han.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen