Gastcollege door minister Plasterk bij Applied Sciences

16 januari 2017

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, heeft bij Applied Sciences in Nijmegen een gastcollege verzorgd voor studenten van course 10 van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Minister Ronald Plasterk verzorgt een gastcollege bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek / Life Sciences

Minister Ronald Plasterk verzorgt een gastcollege bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek / Life Sciences

Het gastcollege maakte onderdeel uit van de professionele leeromgeving van course 10 van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, studierichting Medisch. Deze course richt zich op kanker, celculturen en onderzoek aan C.elegans.

Eerste onderzoeksgroep C.elegans

In het begin van zijn carrière als onderzoeker was Ronald Plasterk in het Verenigd Koninkrijk lid van de eerste groep onderzoekers die werkte met Caenorhabditis elegans (C.elegans). In 1987 startte hij de eerste C.elegans-onderzoeksgroep in Nederland. 

Tijdens het college sprak de minister over zijn vroege ervaringen in het laboratorium en legde uit waarom hij koos voor het C.elegans-model. Hij vond het idee van werken met een complex dier erg interessant. C.elegans , een wormpje, heeft namelijk gedrag en hij beweegt; het is een echt leven wat je bestudeert. Omdat C.elegans een snelle groei heeft, kun je ook snel dingen meten. Daarnaast sprak Plasterk over welke vaardigheden je nodig hebt om als onderzoeker succesvol te zijn, zoals het in een team en met andere partijen kunnen samenwerken en leren van gemaakte fouten. Succes wordt ook bepaald door de vaardigheid om onderzoeksfondsen te werven en het publiceren van artikelen.  

Wetenschap en politiek

Als onderzoeker én politicus benoemde Ronald Plasterk de verschillen en overeenkomsten tussen het bedrijven van wetenschap en politiek. Als overeenkomst noemde hij dat zowel politici als wetenschappers creatieve en hardwerkende mensen zijn. Als verschillen noemde hij de omloopsnelheid van informatie en het nemen van beslissingen, die in de politiek veel hoger liggen. Een ander verschil is dat je in de wetenschap bepaalde zaken soms onverklaard kunt laten, terwijl je in de politiek alles in heldere en eenvoudige taal moet uitleggen. 

Rondleiding door het HAN BioCentre

Na het gastcollege gaf docent-onderzoeker Samantha Hughes een rondleiding door het HAN BioCentre en ging in gesprek met studenten die op dat moment in het lab aan het werk waren. Bij enkele buitenlandse studenten van de bacheloropleiding Life Sciences (de Engelstalige variant van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek) vroeg hij belangstellend door over hoe zij in Nederland waren terechtgekomen en hoe zij hun opleiding financierden.  

Docent-onderzoeker Samantha Hughes (midden) en Christien Lokman (directeur HAN BioCentre en Lector Industriële Microbiologie) geven een rondleiding door het HAN BioCentre.

Docent-onderzoeker Samantha Hughes (midden) en Christien Lokman (directeur HAN BioCentre en Lector Industriële Microbiologie) geven een rondleiding door het HAN BioCentre.

Bron: han.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen