Nederlandse orkesten bundelen krachten

Foto:

De tien directeuren van de Nederlandse symfonieorkesten, waaronder Het Gelders Orkest, hebben gezamenlijk een nota naar buiten gebracht waarmee zij zich uitspreken over het huidige orkestenlandschap en de toekomst daarvan. Met deze nota vormen de orkesten met elkaar een standpunt over het belang van klassieke muziek en de rol van de symfonieorkesten daarin. 

De nota werd vrijdag 28 november gepresenteerd tijdens de Buma Classical Convention in Tivoli Vredenburg te Utrecht. Het is de eerste keer dat Nederlandse orkesten eensgezind en op dergelijke wijze van zich laten horen. De klassieke muziekcultuur is lang gezien als een solide basis van brede cultuurontwikkeling. Dat is echter geen vanzelfsprekendheid meer. Steeds vaker is de legitimatie van kunst en cultuur op de overheidsbegroting onderwerp van debat. 
Het document geeft antwoord op de vraag hoe orkesten bijdragen aan de culturele infrastructuur. Het orkest van de toekomst is een modern, ondernemend orkestbedrijf waar publieksbereik een essentieel onderdeel is. Het aantal bezoekers aan de orkesten groeide in de afgelopen vijf jaar met 4% tot ruim 1,5 miljoen. Ook het maatschappelijk belang en de bijdrage die orkesten leveren aan talentontwikkeling zijn van grote toegevoegde waarde. 
Oproep 
De Nederlandse orkesten nemen actief de verantwoordelijkheid om de waarde van klassieke symfonische muziek ook voor de toekomst te behouden en de relevantie ervan zelfs te doen toenemen. Om daarin succesvol te kunnen zijn, doen de orkesten een oproep aan beleidsmakers en politici om hen daarin te ondersteunen door het nemen van concrete maatregelen, waaronder het belonen van orkesten voor het bereiken van nieuw publiek, het aanbieden van aansprekend muziekonderwijs en het internationaal uitdragen van de hoge kwaliteit van de orkesten.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen