Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden doet aangifte tegen ministerie van Financiën

Het bestuur van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft aangifte gedaan tegen het ministerie van Financiën. Twee rijksambtenaren zouden mogelijk opzettelijk instructies van het ministerie hebben gekregen tegen een rechter te zwijgen over de naam van een tipgever. Het gerechtshof heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Enkele belastingplichtigen tekenden beroep aan tegen een navorderingsaanslag van de Belastingdienst over inkomsten en vermogen. In de hoger beroep zaak werden de twee rijksambtenaren opgeroepen als getuige en hen werd verzocht de naam van de tipgever bekend te maken. Beiden weigerden dit, ook toen hen ten verstaan werd gegeven dat zij zich niet konden beroepen op geheimhoudingsplicht. 
De Belastingdienst heeft aanvullende informatie nodig van de tipgever om de vordering te kunnen innen. Het Hof vermoedt dat de twee rijksambtenaren instructies hebben gekregen van het ministerie van Financiën. In dergelijk geval is het gerechtshof verplicht aangifte te doen (artikel 162 Wetboek van Strafvordering, misdrijf door/namens de overheid).
Het Hof benadrukt dat het bij deze aangifte niet gaat om de inhoud van het geschil. Het Openbaar Ministerie zal bepalen of er strafbaar is gehandeld en vervolgd wordt. Verantwoordelijke personen binnen het ministerie zijn onder meer staatssecretaris Eric Wiebes en minister Jeroen Dijsselbloem.
Het programma Nieuwsuur besteedt vrijdag 28 november aandacht aan deze zaak, die al vanaf 2009 loopt. Zie ook: Gerechtshof eist vervolging ministerie van Financiën
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen