Vogelgriep: Een dode vogel, wat nu?

Foto:

Een voorbijganger vond in Arnhem op dinsdag 25 november een dode zwaan en meldde dit aan de gemeente. Zoals te doen gebruikelijk werd de melder doorverwezen naar de Dierenambulance, maar kreeg daar te horen dat in verband met de Vogelgriep er geen dode vogels worden opgehaald. Wat nu?

Tussen 16 en 21 november 2014 werd op vier boerderijen in Nederland Vogelgriep vastgesteld en op een bedrijf preventief geruimd. De gevonden variant is zeer besmettelijk en gevaarlijk voor mensen die in contact komen met besmette dieren. Om verspreiding te voorkomen zijn door de overheid maatregelen genomen en is het land in vier regio’s verdeeld. Tussen- en in de regio’s is onder meer het vervoer van gevogelte verboden, deze regelingen zijn van kracht tot medio december. 
En hier zit ‘m nu de kneep. De Dierenambulance wordt in het algemeen ingeschakeld om dode dieren op te ruimen, maar dat mag nu dus niet. In een reactie geeft Oswin Geuskens, algemeen manager van Dierentehuis Arnhem e.o., aan dat er bij een melding overleg met de gemeente wordt gevoerd: “Wanneer het mogelijk is kan het aangetroffen dode dier ter plekke begraven worden, zo niet dan volgt verder overleg met -of wordt het overgedragen aan- overheidsinstantie’s.”
Wet
Voor voorbijgangers is het moeilijk te bevatten en een smakeloos gezicht. De Dierenambulance kijkt het ook met lede ogen aan en ziet het liever anders. “Er wordt niet gereden op vogelmeldingen, simpelweg omdat het verboden is te transporteren. We zullen ons aan de wet moeten houden en dat geldt niet alleen voor ons, maar voor iedereen”, vertelt Geuskens, “Het vervelende in het geval van de gevonden zwaan in Arnhem is dat het dier in het water ligt en dat maakt het opruimen extra lastig. Het moet wel op een verantwoorde manier gebeuren, ook voor onze mensen.” 
Wat te doen bij de vondst van dode vogels?
Wanneer u meerdere dode vogels aantreft moet u de vondst melden. Blijf in alle gevallen van de dode dieren af. Een melding doet u bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), tel. 045-5463188 of via
https://www.vwa.nl/
. Bij twijfel kunt u de gemeente (Arnhem: 0900-1809) of de Dierenambulance (regio Arnhem: 026-3649111) bellen. Wanneer u hobbydieren houdt en er sterven dieren niet door ouderdom of onverklaarbare redenen, bel dan direct uw dierenarts.
Meer informatie: www.rijksoverheid.nl of www.vwa.nl
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen