CASA-avond: Wuhan of Wageningen, waar moeten we Weeze?

Foto:

Op dinsdag 4 november organiseert CASA – in het kader van het jaarthema De Coöperatieve Stad – een drieluik over de samenwerkingsverbanden tussen Arnhem en andere steden. Daarbij zal worden ingegaan op regionale samenwerking met Nijmegen, Wageningen en het Duitse grensgebied, alsook op de band met Arnhems zustersteden.  

In het kader van het jaarthema De Coöperatieve Stad verkent CASA in 2014 nieuwe vormen van samenwerking tussen verschillende partijen, maatschappelijke verbanden en andere (naburige) steden. Zo vond in mei al de CASA-avond STAD-EGO plaats, waarin teams afkomstig uit Arnhem, Wageningen en Nijmegen in spelverband een battle met elkaar aangingen om meer onderlinge samenwerking. 
Uitganspunt hierbij was dat Wageningen, Arnhem en Nijmegen samen een bijzondere regio vormen met veel kwaliteiten en potentie op het gebied van onder meer onderwijs, duurzaamheid, cultuur, stedelijke ontwikkeling en toerisme. Onderlinge samenwerking van bovenaf in de vorm van de stadsregio Arnhem-Nijmegen lijkt niet te functioneren, maar wat zijn de alternatieven? Kortom ‘Wat kan er nog na het KAN?’. 
Dit is een van de vragen die centraal staan tijdens de avond op 4 november Wuhan of Wageningen, waar moeten we Weeze? CASA organiseerde in oktober binnen dit thema een dagexcursie voor de CASA-Sociëteit naar Wageningen, Arnhem en Nijmegen (het WAN-gebied) om de steden van elkaar te laten leren en de samenwerking te stimuleren. Tijdens de avond zal hierop worden teruggeblikt. 
Over de grens
Naast regionale samenwerking met Nijmegen, Wageningen en omringende gemeenten wordt ook ook over de grens gekeken. Arnhems burgemeester Herman Kaiser heeft bij zijn aantreden vorig jaar aangekondigd de banden met Duitsland aan te halen. De aansluiting op het Duitse Rijnland legde de stad vroeger immers geen windeieren. Dat besef begint steeds meer tot de gemeente door te dringen, maar wat gebeurt er nu concreet en wat zijn de plannen voor de nabije toekomst? 
Onlangs is er vanuit Arnhem een hand uitgestoken in de vorm van Das Lokett, een lokaal initiatief tot euregionale culturele samenwerking. Tot slot worden de banden met Arnhems zustersteden Croydon, Gera en Wuhan belicht. Wat houdt de samenwerking in, wat hebben we eraan en wat kunnen we van elkaar leren? Als grande finale is er een literaire battle Arnhem-Nijmegen, waarin de Arnhemse dichters Jesse Laport en Jibbe Willems het opnemen tegen de Nijmeegse Jelko Arts en Marjolein Visser. 
Programma
Sprekers van de avond zijn: CASA’s fact-checker Steve Swiggers, historicus Ton Schulte, stedenbouwkundige Jos Verweij, wethouder Gerrie Elfrink (gemeente Arnhem), Thijs Bisschops (Das Lokett), Guus Westra (voorzitter van de Stichting Jumelage, die de banden met Croydon en Gera onderhoudt) en de literaire combattanten Jelko Arts, Jesse Laport, Marjolein Visser en Jibbe Willems. Als intermezzo van de avond zal Tamara Rookus een toelichting geven op Bouwlokaal, een nieuwe leergang die zich tot doel stelt afgestudeerde masterstudenten Bouwkunst op weg te helpen in het werkveld.  
Informatie
Wuhan of Wageningen, waar moeten we Weeze?, dinsdag 4 november; aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur; locatie: Showroom Arnhem, Kleine Oord 177 Arnhem; Entree: € 5,-, studenten en leden van de CASA-Sociëteit gratis.   
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen