Lezing: ‘Over zij en ik’ in Bibliotheek Centrum

Foto:

Tijdens de Maand van de Geschiedenis vertelt Marjoleine Oppenheim op dinsdag 28 oktober,  over haar boek: ‘Over zij en ik’.  Van 20.00 – 21.30 uur is haar verhaal te beluisteren in het auditorium van Rozet.

Marjoleine Oppenheim beschrijft de ervaringen van haar Arnhems-Joodse moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog, haar leven daarna en hoe die ervaringen haar dagelijks bestaan beïnvloedden. In het boek verwerkt zij een bijzonder perspectief uit haar jeugd: ‘gewoontes die meer blijken te zijn dan terugkerende veilige rituelen’. 
Geboren (1922) en opgegroeid in Arnhem kwam Riel van Duren, de moeder van de schrijfster, na 1940 in het verzet. Ze hielp Joodse kinderen onderduiken, maar werd in augustus 1942 opgepakt op het stationnetje in Doetinchem. Ze kwam via Westenbork in concentratiekamp Auschwitz.
In 1995 is de schrijfster, samen met haar moeder en broer, teruggekeerd naar Auschwitz. Ze bevinden zich op dat moment in bijzonder gezelschap: de historicus Loe de Jong (de man van haar moeder) en prins Claus met zijn drie zonen. Voor haar moeder is het de eerste keer dat zij daar weer terug is. Het bezoek is voor Marjoleine een keerpunt: ze staat oog in oog met een verleden dat niet het hare is, maar dat wel haar jeugd nadrukkelijk bepaald heeft.
Over Marjoleine Oppenheim
Marjoleine Oppenheim-Spangenberg (1958) studeerde rechten in Amsterdam, woonde en werkte vijftien jaar in Parijs. Schrijvend ontdekte zij een bijzonder perspectief binnen haar eigen jeugd: gewoontes met een verborgen boodschap.
De lezing vindt plaats in het auditorium op de vijfde verdieping van Rozet aan de Kortestraat 16.  Kosten voor de lezing zijn voor leden € 5,00 en voor niet-leden € 7,00. Inschrijven kan via: www.bibliotheekarnhem.nl/activiteitenprogramma 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen