Airborne luchtlandingen Ede en Driel

Op de Ginkelse Heide tussen Arnhem en Ede landen zaterdag 20 september honderden parachutisten in het kader van de herdenkingen van Operation Market Garden, waaronder de Slag om Arnhem, van 70 jaar geleden. Ook in Driel wordt een dropping van parachutisten gedaan. Naast de massasprongen zijn er herdenkingen en activiteiten.

De ruim 700 parachutisten gaan springen in twee Mass Drops. Dergelijke sprongen met zoveel parachutisten is uniek in Nederland en geven een beeld hoe het er in 1944 uit moet hebben gezien. De eerste massasprong zal zijn tussen 10.00 – 11.15 uur, de tweede tussen 14.00 en 15.30 uur. Behalve de luchtlandingen en de herdenking vliegen ook oude oorlogsvliegtuigen over de heide en rijden er historische voertuigen rond. Op de heide wordt een historisch basecamp ingericht me re-enactors. Het programma eindigt rond 16.30 uur.
Airborne herdenking
Na de eerste Mass Drop begint om ongeveer 11.15 uur de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide bij het Airborne monument aan de N224. Deze herdenking bestaat uit enkele toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen, hierbij zijn ook ongeveer 70 veteranen aanwezig. De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door de Band of the Parachute Regiment samen met de Pegasus Pipes and Drums Band uit Barneveld. 
ni5nsojty8blufeb5v71byq54
Informatie
De organisatie verwacht dat er ongeveer 40.000 toeschouwers op de herdenking afkomen. Voor auto’s zijn extra parkeerplaatsen ingericht en vanuit Ede rijden pendelbussen naar de heide. Kijk voor achtergronden, meer informatie en het complete programma op: www.ede.nl
Dropping Driel
Ook in Driel vindt op zaterdag 20 september een dropping van parachutisten plaats. Om ongeveer 13.15 uur landen de parachutisten aan de Boltweg in Driel. De dropping wordt gevolgd door een herdenking en kranslegging op het Polenplein. Kijk voor meer informatie op: www.driel-polen.nl
Foto header: Maarten Exel; onder: plattegrond Ginkelse Heide op 20 september
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
gks7ei8chzgzvdkxpzo2eeah8
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden