Jachthondenproeven & Jacht- en Buitenlevenmarkt op Kasteel Doorwerth

Foto:

Op zondag 24 augustus worden op de terreinen rond kasteel Doorwerth jachthondenproeven gehouden ter ere van het 40-jarig bestaan van het Nederlands Jachtmuseum. Ook honden van bezoekers kunnen hun vaardigheden laten zien. Er is ook een jubileummarkt en in het kasteel is de tentoonstelling Natte Neuzen op stand te bezichtigen.

Kleine puppies kunnen niet zomaar jachthond worden. Ze moeten een goed instinct hebben, uithoudingsvermogen, intelligentie, geen koudwatervrees hebben, tegen het geluid van een schot kunnen en niet te veel janken… Om een jonge hond klaar te stomen voor de jacht worden op veel plaatsen hondentrainingen door de KNJV en rashondenverenigingen georganiseerd. Deze trainingen worden afgesloten met examens in drie gradaties, waarbij de honden hun vaardigheden moeten laten zien.  
De organisatie ligt in handen van de jachthondengroepen Zutphen, Groenlo en Terborg, onder leiding van coördinator en keurmeester Raymond Starink. Er worden zo’n 80 jachthonden met hun baas verwacht. De start van de proeven is om 08.15 uur. Eerst worden de basisvaardigheden uitgevoerd. Na de middagpauze van 13.00-14.00 uur volgt de dirigeerproef en tot slot het sleepspoor. De prijsuitreiking is om 16.45 uur op het voorplein bij kasteelcafé ‘de Zalmen’.
 
Eigen hond testen?
Honden van bezoekers kunnen ook hun vaardigheden testen. Zij mogen gratis deelnemen aan een speciale proef op de buitenhof van het kasteel.
 
Demonstratie kooikerhondjes
Het kooikerhondje is de onmisbare assistent in de eendenkooi, een lief, vrolijk en pittig hondje. Hij speelt een belangrijke rol bij het lokken van de eenden vanuit het open water van de kooi richting de vangpijpen. De Vereniging ‘het Nederlandse Kooikerhondje’ verzorgt tussen 12.00-15.00 uur twee demonstraties met kooikerhondjes.
 
Jubileummarkt ‘Jacht en buitenleven’
Op het voorplein van het kasteel wordt een markt gehouden met standhouders uit de wereld van jacht en buitenleven met o.a. jachtoutfit, laarzen, proeverijen, een presentatie van het Nederlands Jachtmuseum, antieke jachtattributen, voorlichting over toezichthouders en in beslag genomen voorwerpen. De Jubileummarkt is open van 11.00-17.00 uur.
 
Natte neuzen op stand, ‘de eeuwenlange  band tussen jachthond en baas’
Centraal in deze expositie staat de hond in zijn rol als onafscheidelijke compagnon van zijn baas, in dit geval de jager van het adellijke huis. Geportretteerd, al of niet met zijn meester, zijn naam in zijn halsband gegraveerd, gehuisvest in een ‘hondenhuis’, gelauwerd met  prestigieuze prijzen, begraven op een eervolle plaats op het landgoed: de hond van stand is niet in het vergeetboek geraakt. 
Niet voor niets is de gespecialiseerde jachthond vaak van adellijke komaf. Juist in deze kringen was de jacht een niet weg te denken deel van de levensstijl. In de jacht kon men zich onderscheiden en zijn sociale identiteit bevestigen. De hond was daarbij een onmisbare bondgenoot, die op een voetstuk werd geplaatst.
Informatie
Toegang Jubileum markt is gratis, parkeren kost € 2,00 per auto. De expositie Natte neuzen op stand  loopt van  5 juli t/m  14 september 2014. Toegangsprijs voor het kasteel:  € 9,50 voor volwassenen, €5,25  voor kinderen (donateurs gratis). Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2, 6865 ND te Doorwerth; het kasteel is niet bereikbaar per openbaar vervoer.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
glkkasteeldoorwerthnatteneuzen-1
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden