Vrijwilligers Ine en Roanne: Onmisbaar bij de Balie van Dierentehuis Arnhem

03 jan , 9:01 Kunst&Cultuur
vrijwilligersine en roannejan2025img 1982
Dierentehuis Arnhem en omgeving.vrijwilligers Ine en Roanne

Ine (61) en Roanne (27) zijn al jarenlang vaste gezichten van de balie bij het Dierentehuis Arnhem en Omstreken.

Als vrijwilliger zijn zij vaak de eerste contactpersonen voor mensen die hun huisdier kwijt zijn of juist op zoek naar een nieuwe viervoeter. Het werk aan de balie is veelzijdig, hectisch en soms emotioneel, maar bovenal zeer dankbaar.

Als vrijwilliger bij de balie

Als baliemedewerker voer je daarnaast alle benodigde informatie in het dierenverzorgingssysteem in. “Een beetje handigheid met een computer is nodig, maar het belangrijkste is dat je rustig en geduldig blijft,” legt Roanne uit.

“Je weet nooit wat de dag gaat brengen,” vertelt Ine. “Het kan heel hectisch zijn, vooral als er veel telefoontjes komen. Je hebt vaak te maken met mensen die in paniek zijn omdat ze hun dier kwijt zijn of met mensen die een huisdier willen adopteren.” Roanne vult aan: “Het is juist de combinatie van mens en dier die het werk zo bijzonder maakt. Bij adoptie probeer je de wensen van de toekomstige eigenaar goed te achterhalen. Het is belangrijk dat het dier en de adoptant goed bij elkaar passen.”

Het matchingsproces tussen dier en eigenaar is een cruciaal onderdeel van het werk. Voor honden betekent dit vaak dat potentiële eigenaren samen met de hond gaan wandelen, terwijl katten in een aparte ruimte kennismaken met hun nieuwe baasje. Ine en Roanne observeren deze ontmoetingen zorgvuldig om te zien of er een klik is. “Als er na een paar keer kennismaken een goede klik is, kan het dier mee naar huis. Maar het welzijn van het dier staat altijd voorop,” benadrukt Roanne. “Bijvoorbeeld, een buitenkat plaatsen in een drukke stadsomgeving is niet ideaal.”

Als een dier overleden is

Naast adoptiebegeleiding, komt het ook voor dat mensen afscheid willen nemen van hun overleden huisdier. Ine: “De eerste keer dat je een overleden dier aan de eigenaar moet presenteren is best wennen, maar het wordt makkelijker. Het is mooi om te zien hoe dankbaar mensen zijn dat ze de ruimte krijgen om afscheid te nemen.”

Het werk aan de balie vraagt om zorgvuldigheid en een rustige houding. “Je hebt met mensen te maken die soms emotioneel zijn omdat hun huisdier is overleden of vermist,” zegt Ine. “Dan is het des te mooier als je kunt helpen om ze weer met hun verloren dier te herenigen. Dat zijn echt de mooiste momenten.”

Wil jij ook vrijwilliger worden bij het Dierentehuis Arnhem?

Ben jij communicatief vaardig, ben je een tot twee keer per week beschikbaar? Word jij het nieuwe gezicht achter de balie en help jij mee om dier en baasje weer te verenigen?

Meld je dan aan via [email protected] of kijk voor meer informatie en vacatures op www.dierentehuisarnhem.nl.