Sjoerd Schwibettus krijgt overzichtsexpositie op 6 en 13 juli

jul 03 , 12:52 Kunst&Cultuur
sjoerd schwibettustopje van de ijsberg 1977 amsterdam wettbewerb koln prijs klein voor pr
Met een overzichtsexpositie 'Lijfelijke poëzie – theater in beweging' wordt gevierd dat mimespeler en docent Sjoerd Schwibettus vijftig jaar mime- en danstheater maakt.
Hij is sedert 1974 docent aan de hogescholen Amsterdam en Arnhem geweest en heeft vele mime- en dansvoorstellingen gemaakt en gespeeld. De expositie wordt gehouden op zaterdagen 6 en 13 juli in de Waalse Kerk.

Over Schwibettus

In Arnhem richtte hij de performance groep Walking Faces op en de Upgraders opleiding Mime Oost. Zijn meest recente voorstellingen Si ça tombe, De Tijd Verloren, Breekbaar, en twee Pinokkio’s-twee acteurs van hout, speelden onder meer in het jaarlijkse Sprookjesfestival, Hoogte 80 en Sonsbeek theateravenue. Van een aantal voorstellingen zijn aparte films gemaakt die in Oosterbeek filmhuis hun première kregen.

De expositie

Op de expositie staan meer dan 150 platen van aluminium met formaat 80-40 cm en 40-40 cm waar de her gemaakte beelden op zijn afgedrukt. Door de ets-afdrukken op geborsteld aluminium doet de weerschijn van het licht de foto ets enigszins bewegen. De fotoplaten bestrijken de periode van 1974 tot nu. Naast de foto platen staan er enkele sculpturen van de 'emotie maskers' en commedia dell'arte, glassculptuur van de ruggengraat, decor stukken en film-video van recente voorstellingen.

Praktische informatie

  • De expositie is te zien op zaterdagen 6 en 13 juli in de Waalse Kerk,Gasthuisstraat 1 Arnhem (achter stadsschouwburg) te bezoeken tussen 12.00 – 18.00 uur.
  • De opening op 6 juli is om 13.00 uur met een woord van schrijfster en woordkunstenaar Anouk Saleming.
  • Het boek 'Lijfelijke poëzie – theater in beweging', met daarin foto’s van theater in beweging wordt op de opening gepresenteerd.
  • Aansluitend zijn er twee korte performances. Het solo stuk van Anoushka Wielink, mime speelster uit Frankrijk wordt gespeeld en uit het nieuwste werk 'Twee Pinokkio’s – Twee acteurs van hout' van Walking Faces wordt een korte scene gespeeld.