Oktober is de Maand van de Geschiedenis; het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze culturele instellingen, worden er meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land georganiseerd.
Focus Filmtheater en het Nederlands Openluchtmuseum slaan de handen inéén voor twee bijzondere voorstellingen op zondag 9 oktober.
'S ochtends en 's middags
In de ochtend is er vanaf 11.00 uur een kinderprogramma rondom de kleurrijke film De avonturen van Anansi de Spin (4+). Schrijver Iven Cudogham (bekend van het tv-programma Een huis vol) is aanwezig is voor een speciale voorleessessie, en na de film is er een gratis knutselactiviteit. ’s Middags om 16.00 uur vertoont Focus de documentaire Anton de Kom, wij slaven van Suriname, met inleiding van Hubert Slings van het Nederlands Openluchtmuseum en Barbara Esseboom van Keti Koti Arnhem. In het Nederlands Openluchtmuseum is bovendien de tentoonstelling ‘Anton de Kom, schrijver, strijder, wegbereider’ te zien.
Programma zondag 9 oktober
- 11.00 uur | De avonturen van Anansi de Spin (4+) + randprogramma
De verhalen over Anansi zijn al eeuwenoud en gaan over een spin die zijn tegenstanders keer op keer te slim af is. De sprookjes stammen uit West-Afrika en kwamen door de slavernij onder meer in Suriname, de Antillen en het Caribisch gebied terecht. Daar werden ze doorverteld en steeds weer aangepast. Iedereen kent ze, terwijl in Nederland en Europa nog maar weinig mensen van Anansi hebben gehoord.
Schrijver Iven Cudogham (bekend van het tv programma Een huis vol) vindt dat ook kinderen in Nederland kennis moeten maken met Anansi. Voor de animatiefilmpjes zijn de verhalen door hem bewerkt, waarbij hij geïnspireerd werd door zijn zeven kinderen. De wereld van Anansi zit vol avonturen die de spin beleeft met zijn vrouw, kinderen en vrienden Schildpad, Aap, Otter en Olifant.
Voorafgaand aan de film is Iven Cudogham aanwezig voor een voorleessessie. Na afloop is er bovendien een gratis knutselactiviteit in de foyer van Focus. - 16.00 uur | Anton de Kom, wij slaven van Suriname + inleiding
Aan de hand van het levensverhaal van voorvechter van vakbonds- en mensenrechten Anton de Kom vertelt deze film een onbekend deel van de geschiedenis van Suriname. Hubert Slings van het Nederlands Openluchtmuseum en Barbara Esseboom van Keti Koti Arnhem verzorgen een inleiding.
Anton de Kom (1898-1945) was een voorvechter van vakbonds- en mensenrechten. De titel ‘Wij slaven van Suriname’ verwijst naar het boek dat deze Surinaamse vrijheidsstrijder en verzetsheld in 1934 schreef. De Koms grootvader was slaaf; als kind hoorde hij de verhalen over wat de blanke Hollanders de zwarte Surinamers ten tijde van de slavernij hadden aangedaan. Zijn hele leven verzette hij zich tegen de stempel der minderwaardigheid. Hij was actief in de antikoloniale beweging, trouwde met een blanke Nederlandse vrouw en ging na zijn gedwongen emigratie naar Nederland in het verzet in 1940-1945.
De hele maand
Tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider
Dit jaar is in het Nederlands Openluchtmuseum de tentoonstelling ‘Anton de Kom, schrijver, strijder, wegbereider’ te zien. Sinds 2020 is er een venster van Anton de Kom in de Canon van Nederland. In deze co-creatie met Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum Anton de Kom en zijn gedachtengoed aan een breed publiek. In de tentoonstelling komen verschillende thema’s aan bod en speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk ‘Papa de Kom’ is hier onderdeel van. Hiermee laat het museum zien dat de strijd van De Kom nog altijd actueel is.
Algemene informatie
Focus Filmtheater | Audrey Hepburnplein 1 | 6811 EH Arnhem | 088 1900666 (maandag-vrijdag 09.00-16.00 uur, zaterdag en zondag 14.00-17.00 uur): [email protected] .
Nederlands Openluchtmuseum | Hoeferlaan 4 | 6816 SG Arnhem | 026 357 6111 | [email protected] .