De in Steenderen woonachtige Peter van Drunen is de nieuwe Marsleider van de Airborne Wandeltocht. Vorig jaar maakte Wilma Luckel bekend te stoppen als marsleider van het grootste een-daagse wandelevenement in Nederland.
Van Drunen is senior adviseur Conflict en Crisisbeheersing bij de Nationale Politie, Eenheid Oost Nederland. Hij is zo het enige bestuurslid dat in actieve dienst is bij de politie. De geboren Oosterbeeker (1960) liep zelf een keer of twintig mee. Zijn eerste jaar als marsleider krijgt een vreemde start doordat de tocht dit jaar niet doorgaat.
In 1980 kwam Van Duren in dienst bij de politie in Renkum: “Dan werd je automatisch lid van de Politie Sportvereniging Renkum en moest je gewoon werken tijdens de Airborne. In 1990 kwam ik nadat een bestuurslid overleed in het bestuur, met als taak de medische dienst. Ik was onder andere belast met het faciliteren van de tenten en het overleg met de lokale huisartsen. De EHBO-verenigingen uit de Gemeente Renkum zorgden verder voor de mensen en middelen bij de posten,”zo vertelt hij in de Berkelbode .
Hij was secretaris en tweede penningmeester van de vereniging en stopte in 2015. Hij hield wel altijd contact en in januari van dit jaar werden er met hem gesprekken gevoerd over het overnemen van het voorzitterschap van Wilma Luckel.
“Ik liep informeel mee toen in februari corona duidelijker werd en de Airborne Wandeltocht onzekerder. We zijn heel blij dat we toen de voorverkoop van kaarten niet zijn gestart. We wilden daarin een duidelijk standpunt innemen. Achteraf blijkt dat we de goede beslissing hebben genomen.” Van Drunen vertelt verder: “Mijn rol als secretaris en penningmeester was achter de schermen, als voorzitter treed ik meer naar de voorgrond. Maar toen dook corona op en hoor je dat het definitief niet doorgaat, door de overheid opgelegd. Marsleider zonder mars, heel vreemd.”
Dit jaar wordt er door de corona geen wandeltocht gehouden worden. De 74e gaat niet door. Het is de eerste wandeltocht die geen plaats heeft. Ttoch zit het comité niet stil. Er wordt gewerkt aan een toekomstbestendige wandeltocht. Zo wordt gekeken of het evenement meer milieuverantwoord is te krijgen en de verkeersveiligheid. Ook is een nieuwe loods om al het materiaal op te slaan naast het kantoor een wens.
Het één en ander wordt er ook voorbereid. “De boog wordt geplaatst. En er is een kick-off van de vier Airborne gemeenten bij Hartenstein. Ook houden we bijeenkomsten voor de vrijwilligers om elkaar te ontmoeten en bij te praten. De jubilarissen worden voor hun trouwe dienst gehuldigd. Tot slot is er een aangepast programma voor de vier lopers van het eerste uur.”
Het opzetten van de boog is een heel werk. Zie: De boog voor de 72e Airborne Wandeltocht staat op zijn plek .