Van 4 december 2021 tot en met 16 januari 2022 is het Winter in het Nederlands Openluchtmuseum. De ijsbaan is terug op het entreeplein, dus er kan weer ouderwets worden geschaatst.
Let op: bij de entree van het museum wordt om een coronatoegangsbewijs gevraagd. In de tram en binnenruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht. Je moet voor het museum een tijdslotticket kopen. Zie de website .
Er is een sfeervolle wintermarkt voor (last-minute) kerstcadeaus, er vinden ambachtsdemonstraties plaats, er is volop straatleven en er zijn optredens van onder meer de Bronco Brothers en historische goochelaar Janse Heijn. In de spiksplinternieuwe locatie de Ambachtenwerkplaats staat zelf maken centraal; de bezoeker kan,onder begeleiding van een ambachtencoach, aan de slag met hout en verschillende technieken waaronder Staphorster stipwerk en zeefdrukken. Voor kinderen is er onder meer het Lichtjesfeest op het Kindererf, de Spelletjesschuur in Midlum en een heuse alternatieve Elfstedentocht. Bekijk het volledige winterprogramma .
Nieuw deze Winter is de Ambachtenwerkplaats. Al meer dan honderd jaar zet het Openluchtmuseum zich in om de waarde van ambachten aan het publiek te tonen. In het museum zijn dagelijks onder meer molenaars, smeden, touwslagers, spinsters en wevers actief. De Ambachtenwerkplaats is gevestigd in het oude hoofdgebouw bij de voormalige entree aan de Schelmsestraat, naast de formele tuin.
In de Ambachtenwerkplaats zetten we ambachtelijke vaardigheden centraal. Jong en oud kan zelf aan de slag met grove en fijne technieken, onder begeleiding van een ambachtencoach. Er zijn twee verschillende werkplaatsen. In de eerste ruimte kan de bezoeker werken met onder meer Staphorster stipwerk, zeefdrukken, stippen en borduren. In de tweede ruimte wordt gewerkt met hout. Afhankelijk van de beschikbare tijd en het aanwezige talent kan worden gewerkt aan bijvoorbeeld houtsnijwerk, het maken van een krukje, een kaarsenstandaard of een servettenhouder.
De realisering van de Ambachtenwerkplaats is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij en de Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum.
Via onze website is vooraf tijd te reserveren om deel te nemen aan een activiteit in de Ambachtenwerkplaats. Daarnaast is het ook mogelijk ter plekke een plaats te reserveren.
Centraal thema in de locaties van het museumpark is Overleven in de winter, met verhalen uit het dagelijks leven tijdens winters van vroeger én nu. In het Blauwe loshoes is werk te zien dat vroeger specifiek in de winter werd gedaan: wol en vlasverwerking. Met vlas dat verbouwd en geoogst is in het museum. De Molukse barak vertelt het verhaal hoe Molukkers aankwamen in het koude, winterse Nederland ( lees hier meer over 70 jaar Molukkers in Nederland ).
Op de Scheepswerf start de bouw van een vissers jol. De vissers jol heeft zijn geschiedenis op Marken. De haringteelt op de Noordzee duurde van mei tot december. In de winter werd er met de jol rondom het eiland gevist. De vissers jol werd naast de botter en fuikenboot een bekend schiptype op het eiland Marken. Onze scheepsbouwers werken samen met onder andere onze smeden.
Ook op tal van andere locaties worden winterse verhalen vertelt, over hoe men voor de komst van de moderne koelkast in de winter voedsel bewaarde (Varik), de invulling van het Sinterklaas- en Kerstfeest (Hoogmade), hoe daklozen beschutting zoeken (krotwoning, Westerstraat) en het zagen van hout (Paltrokmolen). In de bierbrouwerij wordt speciaal winterbier gebrouwen en de stroopkoker maakt ambachtelijke perenappelstroop met fruit van onze eigen bomen.
Er zijn deze winter weer volop activiteiten voor onze jonge bezoekers. Er is onder meer een nostalgische draaimolen, een spelletjesschuur in Midlum, een lichtjesfeest op het Kindererf, een heus Witte wievenpad en een alternatieve Elfstedentocht naar het Hoge Noorden, waarmee stempels te verdienen zijn door elf opdrachten uit te voeren. Een volle stempelkaart levert na afloop een huldiging en een heus Elfstedentochtkruisje op!
Tijdens Winter in het Openluchtmuseum zijn er diverse (gratis) instaprondleidingen. Iedere zaterdag en zondag en in de kerstvakantie zelfs dagelijks zijn er:
Naast onze bekende horecalocaties als onder meer het Canoncafé, de Poffertjeskraam uit Epe, Herberg de Hanekamp en onze ambachtelijke Frietbakkerij zijn er in het winterseizoen een aantal extra voorzieningen met een winters tintje. Op het Zaanse Plein staat een oliebollenkraam en er is koek & zopie bij de ijsbaan. Ook de reguliere kaart is aangepast met winterse lekkernijen als snert met rookworst, glühwein en warme chocolademelk.