Zeven getalenteerde jonge natuurbeschermers zijn genomineerd voor de prestigieuze Future For Nature Awards 2005.
De Awards zijn voor innovatieve technologie tot gemeenschapsgericht natuurbehoud. Dit jaar zijn de genomineerden afkomstig uit Australië, India (twee), Honduras, Nepal, Indonesië en Peru.
Een toekomst voor biodiversiteit
Deze week maakte de Stichting Future For Nature de zeven genomineerden
bekend voor de Future For Nature Awards 2025. Ze zijn geselecteerd uit
een groep van 307 kandidaten uit meer dan 100 landen. In het verleden
werd deze internationaal gerenommeerde natuurbeschermingsprijs
uitgereikt door iconen als Sir David Attenborough, Dr. Jane Goodall DBE
en verwelkomde de stichting Zijne Koninklijke Hoogheid Koning
Willem-Alexander als eregast. In mei 2025 worden de Future For Nature
Awards voor de achttiende keer uitgereikt aan drie winnaars.
Zeven jonge, getalenteerde natuurbeschermers zijn in de race om een van de drie Future For Nature Award-winnaars van 2025 te worden. De prijs komt met internationale erkenning en €50.000,- prijzengeld per persoon. Bovendien worden ze toegevoegd aan de Future For Nature Family van natuurbeschermers, alle eerdere winnaars van deze Award. Deze FFN-Family werkt over de hele wereld om wilde soorten te beschermen. Hun toewijding en expertise bouwen een toekomst voor biodiversiteit.
Dit zijn de genomineerden van dit jaar
- Anthony Waddle (Australië) pakt het kritieke probleem van de achteruitgang van amfibieën door infectieziekten aan, met name de chytrid-schimmels. Hij is een pionier op het gebied van baanbrekende oplossingen, waaronder een kunstmatige thermische schuilplaats die bekendstaat als de 'kikkersauna' en een vaccinatieprogramma voor Australische groene en gouden belkikkers. Deze innovatie biedt hoop voor het voortbestaan van deze soorten.
- Arunima Singh (India) heeft meer dan tien jaar besteed aan het behoud van zoetwaterschildpadden in de Ganges-rivierdelta. In nauwe samenwerking met de Kanjar-gemeenschap, een nomadische stam en historische jagers-verzamelaars, richt ze zich op het ontwikkelen van duurzame bestaansmogelijkheden door ondernemersvaardigheden binnen de gemeenschap te identificeren en te verbeteren.
- Gabriela Ochoa (Honduras) richtte in 2020 de NGO ilili op, het Miskito-woord voor 'haai', om haaien en roggen te beschermen. Haar organisatie heeft het eerste systematische visserijgegevensverzamelingsprogramma voor haaien in het land opgezet, waarbij de lokale bevolking data verzamelt die worden gebruikt om beleid- en beschermingsstrategieën te ontwikkelen.
- Kumar Paudel (Nepal) richtte in 2012 Greenhood Nepal op. Door wetenschappelijk onderzoek en samenwerking met belanghebbenden te combineren, katalyseerde hij het eerste schubdier-beschermingsactieplan van Nepal. Om het leefgebied van schubdieren te beschermen en een levensvatbare wilde populatie in de bossen van Nepal te behouden, heeft hij een gedragsveranderingsprogramma gelanceerd in Chitwan National Park, evenals een anti-stroperijprogramma.
- Mikaela Clarissa (Indonesië) lanceerde Tamang Dugong in 2020 om doejongs en hun leefgebied van zeegrasvelden nabij Pantar Island te beschermen. Haar inspanningen omvatten het smeden van duurzame partnerschappen, het promoten van 'blauwe zones' en het vergroten van de kennis van lokale mensen over visserij en alternatieve voedselbronnen (met name eiwit).
- Priya Ranganathan (India) werkt aan het herstel van de bedreigde Myristica-moerassen door de ecologische en sociale factoren te bestuderen die van invloed zijn op twee soorten wilde nootmuskaat. Haar uitgebreide aanpak omvat het in kaart brengen van bedreigingen, het documenteren van traditionele ecologische kennis en het aanmoedigen van deelname van de lokale bevolking aan herstelwerkzaamheden.
- Ruthmery Pillco Huarcaya (Peru) heeft het afgelopen decennium gewijd aan het behoud van soorten en ecosystemen in de Andeshooglanden. In 2023 richtte ze de Peruvian Wildlife Foundation op om kritieke bedreigingen voor Andesberen en andere soorten, zoals het dwerghert, aan te pakken, terwijl ze zich richt op het behoud van de connectiviteit van het ecosysteem.
Uitreiking 2025 in Koninklijke Burgers' Zoo
“Onze internationale selectiecommissie van deskundige
natuurbeschermers heeft nu de moeilijke taak om de drie winnaars te
selecteren, die elk in mei 2025 de Future For Nature Award krijgen. We
zijn benieuwd wie onze nieuwe FFN-familieleden zullen zijn,” aldus Rascha Nuijten, directeur Stichting Future For Nature.
De Future For Nature Awards worden in 2025 uitgereikt in
Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem, een van de hoofdsponsors sinds de
oprichting van de stichting. Meer informatie over de kandidaten en het
werk van de stichting is te vinden op
https://futurefornature.org. Kijk ook naar
de video.
Roy Borghouts
FFN-Family en winnaars 2017 met Koning Willem-Alexander