Geen Arnhemse Uitnacht in januari 2022, wèl uitreiking Cultuurprijs

24 dec 2021, 18:36 Kunst&Cultuur
arnhemseuitnachtroelandhoefsloot
Roeland Hoefsloot

De komende editie van de Arnhemse Uitnacht gaat niet door op 28 januari 2022. Met de huidige maatregelen en de recente lockdown is er helaas geen mogelijkheid om de vijfde editie van de Arnhemse Uitnacht plaats te laten vinden.

Naar een nieuwe invulling wordt gezocht.

Genomineerden Cultuurprijs bekend

De kunst- en cultuursector is continu in ontwikkeling. Coronacrisis of niet; makers, artiesten, gezelschappen en producenten blijven voortdurend in beweging. Om dat te onderstrepen gaat de uitreiking van de Cultuurprijs Arnhem wèl door: op vrijdag 28 januari 2022 wordt de prijs tijdens een besloten bijeenkomst uitgereikt. De prijs wordt overhandigd aan een van de genomineerden: Kimono, Maria Roosen of Julius Thissen.

De jury van de Cultuurprijs Arnhem, bestaande uit Stefan Rebergen (LuxorLive), Inge Pollet (Plaatsmaken) en Mirte Engelhard (winnaar Cultuurprijs Arnhem 2021, modeontwerper), roemt de genomineerden omdat zij ieder vanuit hun discipline met veel zeggingskracht werken; zij stimuleren het culturele veld in Arnhem, maar ook daarbuiten. Alle drie de genomineerden zijn een exportproduct van Arnhem: ze bespelen nationale en internationale podia.

Kimono

KIMONO (27) is een producer / songwriter uit Arnhem en een voorloper in de sound van de hedendaagse R&B. Zijn eerste singles “Besef Dat” en “Positie” worden al snel opgepikt door bekende media. Met zijn Nederlandstalige repertoire bekleedt KIMONO een unieke plek in het genre Urban en wordt hij door zijn collega-artiesten en toonaangevende media als Noisey, 3VOOR12 en i-D Magazine getipt als grote belofte.

Met het verschijnen van zijn tweede album, Liefdesbang

, lijkt KIMONO zijn (mond)masker af te doen, letterlijk en figuurlijk. Het album is een eigen interpretatie van het gelijknamige boek van schrijfster Hannah Cuppen. Het heeft geleid tot een ontwapenend album waarop de zanger/songwriter/producer vertelt over zijn struggles en overwinningen.

,,Het album gaat over bindings- en verlatingsangst. Ik doe minder cool, hoewel het tonen van je kwetsbaarheid juist cool is. Mijn stijl blijft duister, hoor. Ik ben ooit met muziek begonnen omdat de Nederlandse R&B me te zoetsappig was.”

Maria Roosen

Kunstenaar Maria Roosen (1957, woont en werkt in Arnhem) maakt beelden, tekeningen (aquarellen) en installaties, veelal in glas, al dan niet in opdracht. Hierbij staat het proces van het maken en de verbeelding van innerlijke processen voorop en is het uitgangspunt haar dagelijkse omgeving en ervaringen. Vanuit het handelen, tekenen, glasblazen, houtbewerken komen de uiteindelijke beelden tot stand.

Roosen werkt vaak samen met ambachtsmensen om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken.

,,De kunstenaar toont ons de verrukkelijkste vruchten, die van liefde en troost, en laat met haar werk tegelijkertijd zien dat alles betrekkelijk is. Dat je het leven moet vieren met het mooiste dat het te bieden heeft. Eigenlijk maakt Maria Roosen dingen om het leven beter te kunnen begrijpen.”

Julius Thissen

Sinds zijn afstuderen aan ArtEZ in 2015 werkt beeldend kunstenaar en gender activist Julius Thissen (1993) in verschillende media: performance, fotografie en video zijn maar enkele voorbeelden. In zijn werk gaat het vaak over identiteit en hoe je je kunt verhouden tot de ander in een wereld die constant prestatie en heldere grenzen afdwingt. Julius richt zich hierbij met name op de LGBTQIA gemeenschap en de vraag hoe zij een vanzelfsprekender onderdeel zou kunnen zijn van de samenleving. De kunstenaar is een veelgevraagd adviseur en curator aangaande inclusiviteit kwesties, en dat maakt hem op deze jonge leeftijd voorbeeld stellend.

Over de Cultuurprijs Arnhem

De gemeente Arnhem is initiatiefnemer van de Cultuurprijs Arnhem en gaf de opdracht aan de Arnhemse Uitnacht om deze stimuleringsprijs jaarlijks uit te reiken. De laureaten:

  • - zijn talentvolle makers, organisatoren of initiatieven die (nog) geen structureel gefinancierde verbintenis hebben;
  • - leveren een bijzondere en/of vernieuwende bijdrage aan het culturele landschap van Arnhem;
  • - versterken en geven betekenis aan het culturele imago van Arnhem.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van €5.000. Eerdere winnaars zijn Mirte Engelhard, Arnhemse Meisjes, Louise te Poele, MAISON the FAUX, Donnerwetter, Code Rood/Motel Spatie en Facing Pages.

Uitreiking Cultuurprijs Arnhem 28 januari 19:30 uur

De uitreiking van de Cultuurprijs Arnhem vindt vrijdag 28 januari 2022 om 19:30 uur online plaats (via de website arnhemseuitnacht.nl en de social media kanalen).

De Arnhemse Uitnacht is een initiatief van Cultuur Netwerk Arnhem waarvan de grootste culturele instellingen van de stad lid zijn. De speciaal opgerichte stichting Culturele Evenementen Arnhem organiseert het evenement. De Arnhemse Uitnacht komt tot stand door bijdragen van de deelnemende kunstenaars, organisaties, instellingen én Gemeente Arnhem, Ondernemersfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Rabobank en Vrienden van theater.