Muziektheater De Plaats en Toneelgroep Oostpool maken in het kader van Theater Na de Dam 2021 met tien Arnhemse jongeren een korte film over de zoektocht naar hoop in tijden van crisis. Op 4 mei om 20.30 uur gaat PuinHoop in première op de website van De Plaats en is daar gratis te zien.
Jongeren uit Arnhem verdiepten zich onder leiding van theatermaker Elsbeth Hoefkens in de geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film PuinHoop.
PuinHoop gaat over het vinden van hoop en vooruitkijken tijdens een periode van crisis. In deze dynamische korte film over beweging en stilstand mijmert een groep jongeren over hun toekomst. Via whatsappgesprekken, fysiek theater en radiofragmenten van vroeger geven ze vorm aan hun zoektocht. Vinden ze houvast in de verhalen van toen? Over de obstakels onderweg. Over de idealen en dromen van toen en nu.
PuinHoopis is dinsdag 4 mei om 20.30 uur gratis te bekijken via de website van De Plaats . Zie voor mee informatie de websites van Muziektheater De Plaats en Toneelgroep Oostpool.
Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna vijfhonderd jongeren in drieenveertig projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt, in veel verschillende vormen, iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.
Bekijk het hele (online) programma van Theater Na de Dam 2021 via theaternadedam.nl.
De Plaats laat in zijn multidisciplinaire voorstellingen op locatie een nieuw geluid horen. Eén van rust, stilte, nuance, en verbinding. De locatie is inspiratiebron en medespeler in de voorstellingen. Naast hun professionele cast en crew werken ze samen met amateurs en amateurverenigingen uit de omgeving. Altijd in, met door en voor de wereld om ons heen. Kijk naar muziek theaterdeplaats.nl
Toneelgroep Oostpool ziet theater als plek voor ontmoetingen met andere mensen, tijden en denkbeelden. De voorstellingen van Oostpool bieden inzicht, troost of zoeken juist de confrontatie. Maatschappelijk betrokken, artistiek gedurfd en altijd onverwacht. Daar waar ze dichtbij komen en onvoorwaardelijk die ene allesomvattende vraag stellen: Hoe nu mens te zijn?
Jaarlijks zien zo’n 75.000 mensen een productie van Toneelgroep Oostpool. We spelen in de grote zalen, kleine zalen, op festivals en scholen. Met hun trailervoorstellingen bereiken ze ruim 15.000 middelbare scholieren, voornamelijk in Oost-Nederland. En hoewel ze als groot, nationaal theatergezelschap het land doorkruizen met hun producties, vinden ze al ruim 65 jaar hun thuis in Arnhem. Huis Oostpool is dé plek waar ze experimenten, maken, proberen, monteren en spelen. En waar ze een podium zijn voor jonge makers, aanstormende talenten en gevestigde gezelschappen uit stad, regio en het land die ze een warm hart toedragen.