Paasweekend bij de Oud-Katholieke Kerk Arnhem

Foto: Oud Katholiek kerk Arnhem

Kerkelijk gezien is de Goede Week een heftige week. De aanloop, het verraad, het lijden en sterven en de opstanding.

Het verdriet en de vreugde hebben altijd al geïnspireerd. In de Goede week hebben de vieringen in de Arnhemse Oud- Katholieke Kerk  een oecumenisch karakter. Naast de Oud-Katholieken participeren ook de Anglicanen en de Evangelisch-Lutherse Gemeenschap Arnhem in de vieringen.

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag wordt het lijden en sterven van Jezus aan het kruis herdacht. Men komt samen in een sobere gebedsdienst. Wie wil kan een (meegebrachte) bloem of steen bij het kruis leggen. De klokken worden niet geluid. Het orgel zwijgt. De kruisverering op Goede vrijdag is een collectief moment van bezinning in de puurste vorm. Daar kan geen Passion op tv of in concertzaal tegenop.

Paaszaterdag

Op Paaszaterdag begint om 21.00 uur de Paaswake. Aan het Paasvuur wordt de Paaskaars ontstoken en in de donkere kerk naar binnen gedragen. Ook de kaarsjes van de aanwezigen worden aangestoken. Met het doorgeven van het vuur komt het licht. Halverwege de viering wordt het orgel weer bespeeld, luiden de klokken en wordt de verrijzenis van Christus gevierd. Na afloop van de Viering is er ontmoeting in de Kloostergang bij koffie of thee en paasbrood en wenst men elkaar Zalig Pasen.

Eerste Paasdag

De volgende ochtend, Eerste Paasdag is de Hoogmis van Pasen om 10.30 uur. De Hoogmis met wierook en bellen. Ze zeggen van hunzelf wel eens: “zo traditioneel als het moet maar zo modern als het kan.” Ze hebben hier een mooie middenweg in gevonden. Na afloop is er voor wie wil koffie, thee en wat lekkers.

Paasprogramma vanaf Goede Vrijdag

  • Goede Vrijdag op vrijdag 29 maart van 19.30 tot 20.30 uur is er een gebedsdienst.
  • Paaswake op zaterdag 30 maart van 21.00 tot 22.30 uur is er viering met aansluitend koffie drinken.
  • Pasen op zondag 31 maart van 10.30 tot 11.30 uur is er Hoogmis van Pasen met aansluitend koffie drinken.
  • Alles vindt plaats in de Oud-Katholieke Kerk Arnhem aan de Adolf van Nieuwenaarlaan 3, 6824 AM Arnhem (Molenbeke).
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen