Gratis training Samen Dementievriendelijk

Foto: Gemeente Arnhem

In Arnhem stimuleert de gemeente een dementievriendelijke omgeving voor de inwoners. Ze is daarom benoemd tot een dementievriendelijke stad.

Er zijn al verschillende stappen gezet in de stad waarbij de gemeente vooral blijft kijken naar wat wel kan, zodat inwoners met dementie en hun mantelzorgers mee kunnen blijven doen in de samenleving. Op maandag 8 april ’s avonds wordt er weer een training georganiseerd in de Weldam. Het adres is Middachtensingel 39.

Wat is dementie

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziekten. De ziekte van Alzheimer is de bekendste. Bij dementie verwerken de hersenen informatie niet goed meer. Dit komt doordat de zenuwcellen en / of de verbinding tussen de zenuwcellen kapotgaan. Een op de vijf mensen krijgt dementie. Hoe ouder, hoe groter de kans op dementie.

Verwachte groei dementie in Arnhem

Een dementievriendelijk stad zijn en blijven kan alleen als we het samen doen. Gemeente Arnhem probeert meer bewustwording en begrip in de hele stad te creëren. Een samenleving waarin dementie wordt geaccepteerd, waarin mensen dementie kunnen herkennen en mee om kunnen gaan. Hoe herken je iemand met dementie? Hoe ga je om met mensen die verward gedrag vertonen en misschien wel dementie hebben?
In de gemeente Arnhem wonen op dit moment 2.300 mensen met dementie, waarvan ongeveer 1.300 thuis. Het aantal mensen met dementie zal, onder andere door vergrijzing, in de toekomst stijgen. In Arnhem wordt verwacht dat er  in 2050 ongeveer 5.100 inwoners zijn met dementie. Niet alleen het aantal 65-plussers groeit. Maar ook het aantal 80- en 90-jarigen groeit enorm. Hierdoor stijgt het aantal Arnhemmers met dementie de komende jaren flink. Maar er zijn steeds meer jongere mensen die dementie krijgen. Daar moeten we allen als stad op voorbereid zijn.
In Arnhem heeft de gemeente daarom al mooie stappen gezet om een dementievriendelijke gemeente te zijn. Hieronder lees je daarover meer.

Partner van NDAO

dementievriendelijk
foto: NDAO

Sinds 2019 zijn we als gemeente aangesloten bij het Netwerk Dementie Arnhem en omstreken (NDAO). Dit netwerk biedt goede ondersteuning en zorg aan mensen met dementie en aan hun naasten. Het is een samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten. Het netwerk is trouwens actief in de gemeenten Arnhem, Overbetuwe, Rheden / Rozendaal, Lingewaard en Renkum.

Training Samen Dementievriendelijk

Samen met Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken (NDAO) en Alzheimer Nederland wordt de gratis training ‘Samen Dementievriendelijk’ aangeboden. Op maandag 8 april van 19.30 tot 22.00 uur wordt er weer een training georganiseerd in de Weldam. Het adres is Middachtensingel 39 in Arnhem. De training wordt aangeboden door Alzheimer Nederland en het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken, waar de gemeente onderdeel van is.
Bekijk het overzicht van alle trainingen.
Voor welzijns- en maatschappelijke organisaties, politie, supermarkten, zorgaanbieders, vrijwilligers en buurtinitiatieven is het ook mogelijk om een besloten training op locatie te laten organiseren.
Wil je meer informatie of een besloten training aanvragen? Neem dan contact op met Willeke van Aken, belangenbehartiger en trainer bij Samen Dementievriendelijk/ Alzheimer Nederland, via e-mailadres [email protected].

Panelonderzoek

De gemeente heeft samen met GGD Gelderland-Zuid, GGD Gelderland-Midden, GGD Noord- en Oost Gelderland en Alzheimer Nederland een panelonderzoek uitgevoerd over dementievriendelijke gemeente vanuit het perspectief van inwoners. De resultaten van dit panelonderzoek zijn samengevat in een feitenoverzicht op de website van de GGD. Gemeente Arnhem gaat deze resultaten vertalen naar de Arnhemse situatie.

Dementiescan

dementievriendelijk
Foto: Geheugensteun.Rozet

Alzheimer Nederland stimuleert gemeenten om dementievriendelijk te worden en ondersteunt gemeenten bij bijvoorbeeld de dementiescan. De dementiescan is een online vragenlijst, waarmee gemeenten zicht krijgen op hoe dementievriendelijk een gemeente is. Een soort nulmeting. Een nulmeting is een eerste meting van de huidige situatie. In de komende periode wordt de dementiescan voor Arnhem ingevuld. Uit deze scan komen ideeën waar we mee aan de slag zouden kunnen gaan.

De Geheugensteun in Arnhem

De Geheugensteun is een centraal punt in Arnhem waar informatie over dementie samenkomt. Je kunt hier terecht voor:

  • Een uitgebreide boekencollectie over dementie en andere geheugenproblemen.
  • Een overzicht van lokale organisaties en initiatieven die ondersteunen bij dementie.
  • Een luisterend oor en persoonlijk advies tijdens het inloopspreekuur (iedere dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur).
  • Samenkomen met lotgenoten en ervaringen delen tijdens het maandelijkse Alzheimer Café (iedere 3e dinsdag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur).

De Geheugensteun is gevestigd in Rozet Presikhaaf, Laan van Presikhaaf 7, 6826 HA Arnhem (MFC Presikhaven). Voor meer informatie kunt u contact opnemen via e-mailadres [email protected].

Regionale campagnefilm: Herken je me nog?

Een dementievriendelijke beweging begint dus bij meer bewustwording en begrip. Daarom is samen met andere regiogemeenten de film ‘Herken je me nog?’ gemaakt. Bekijk de video ‘Herken je me nog?’ via YouTube.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen