Eerste voorstelling Jefta Tanate onder vleugels Theater aan de Rijn

Foto: Kevin Canales

De Arnhemse danser en choreograaf Jefta Tanate brengt eind februari zijn eerste avondvullende voorstelling onder de vleugels van ontwikkelinstelling Theater aan de Rijn.

‘Domeless’ gaat over de zoektocht naar een thuis en heeft op donderdag 29 februari zijn première voor een uitverkochte zaal. Een dag eerder speelt de try-out, maar op 1 en 2 maart zijn er extra voorstellingen in het Arnhemse theater. Daarna volgt een landelijke tour langs theaters en enkele Huis en Haard locaties van het Leger des Heils.

Impact van verlies en vinden van een thuis

In ‘Domeless’ duiken twee dansers in een zoektocht naar het vinden van een nieuw (t)huis wanneer de grond onder hun voeten verdwenen is. Wanneer een gevoel van verbondenheid en geborgenheid niet meer vanzelfsprekend is. De kern van het stuk draait om de levenscyclus van een vader, van zijn kindertijd tot ouderdom, gezien vanuit het perspectief van zijn zoon. De zoon wordt zich bewust van de groeiende afstand en tegelijkertijd het verlangen naar geborgenheid. Het vertrekpunt voor deze voorstelling was de persoonlijke relatie van Tanate met zijn vader, die tijdelijk op een Huis en Haard locatie van het Leger des Heils zat. Tanate: “De noodzaak om verbinding, erkenning en geborgenheid te voelen zit in elk mens. Maar soms verliest iemand vanwege persoonlijke omstandigheden deze houvast, of zelfs zijn huis. ‘Domeless’ gaat over de impact van dit verlies, het vinden van je identiteit en een nieuwe plek in de wereld.” De voorstelling daagt de kijker uit om na te denken over de essentie van ‘thuis’ en de verbinding met de maatschappij om zich heen.

Over Jefta Tanate en De Nieuwe Oost

Tanate studeerde in Arnhem aan de dansacademie van ArtEZ en werkte onder andere met Johannes Wieland, Scapino Ballet, Panama Pictures en SHIFFT. Als succesvol uitvoerend danser, die maar liefst tweemaal werd genomineerd voor de prestigieuze dansprijs De Zwaan, ontwikkelt hij zich de komende tijd verder als maker. Dat doet hij sinds de zomer van 2023 onder andere bij Theater aan de Rijn, waar hij een langdurig ontwikkeltraject volgt. Samen met de huizen BRUT (muziek) in Deventer en Wintertuin (literatuur) in Nijmegen valt Theater aan de Rijn onder de vleugels van netwerkorganisatie De Nieuwe Oost.

Praktische informatie

  • Na de voorstellingen in Arnhem speelt ‘Domeless’ op het Moving Futures Festival, onder andere in LUX, Nijmegen.
  • Meer informatie over de Tanate en zijn voorstelling is te vinden op www.theateraanderijn.nl//jeftatanate.
  • Daarnaast is een preview van de performance op een aantal Huis en Haard locaties te zien.
  • De landelijke tour van de avondvullende voorstelling volgt in november en december. Een korte variant van ‘Domeless’ was eerder te zien zijn binnen het dansproject VIER x VIER.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen