Boekpresentatie over generatie-lange nasleep oorlogsgeweld

Foto: Miriam Guensberg, foto: Daan van Oort

Op zondagmiddag 22 oktober presenteert schrijfster Miriam Guensberg uit Oosterbeek haar nieuwe roman ‘Hartslag’. Het boek gaat over de psychologische gevolgen van oorlogsgeweld die generaties lang ontwrichten.

De presentatie vindt op zondag 22 oktober plaats in de Concertzaal in Oosterbeek en start om 15.00 uur. Voormalig psychiater en schrijver Bram Bakker zal Miriam Guensberg interviewen.

Gebaseerd op feiten

Hoewel de roman ‘Hartslag – Oud zeer, een nieuw begin en dan de liefde nog’ – fictief is, is het gebaseerd op feiten. “Ik heb zelf ervaren hoe mijn Pools-Joodse vader door de oorlog geschonden is,” vertelt Miriam Guensberg. “Zijn ouders, mijn opa en oma, zijn op gruwelijke wijze vermoord door de nazi’s. Dat draag ik met me mee. Het bepaalt mijn manier van voelen, reageren en kijken. Het lukt me niet om er niet over te schrijven. Door individuele verhalen te vertellen, op een invoelbare manier, hoop ik dat er meer oog voor de gevolgen van al dat geweld zal zijn. En er iets aan gedaan kan worden. Ik heb vooral ook een hoopvol boek willen schrijven.”

Shoahoorlogsgeweld

Veel van Miriam Guensbergs boeken verkennen de tragische gebeurtenissen van de Shoah. De vrouw in haar roman ‘Hartslag’ bevrijdt zich uit een jarenlange narcistische relatie en gaat alleen wonen op het platteland. Daar overdenkt ze haar leven: haar kinderloosheid en oude liefdes, en de moederwarmte die ze niet heeft ontvangen. Als ze dieper afdaalt naar haar jeugdjaren komt ze terecht bij de suïcide van haar Pools-Joodse moeder, die haar hele familie verloor tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Israël en Oekraïne

“De vrouw in mijn boek probeert in het reine te komen met wat haar moeder is aangedaan,” zegt Miriam. “Maar hoe ga je om met onvoorstelbaar oorlogsgeweld? En hoe doet de volgende generatie dat? Het is nooit dat ene verschrikkelijke moment van geweld, het werkt altijd door. Ook als ik nu weer denk aan al die burgerslachtoffers in Israël en Oekraïne. Hoe moeten zij, als ze het al redden, dat later aan hun kinderen vertellen en wat is het effect daarvan op hun verdere leven? Ook in deze roman heb ik over gruwelijke moordpartijen verteld. Uit pure revolte tegen de massale en anonieme dood die veel slachtoffers toen en nu nog steeds treft.”

Praktische informatie

  • Op zondagmiddag 22 oktober vindt de boekpresentatie van Miriam Guensberg plaats in de concertzaal in Oosterbeek aan de Rozensteeg 3, 6862 DH Oosterbeek.
  • Violiste Tessa Zoutendijk en partner Jaap Berends verzorgen een klein concert.
  • De inloop start vanaf 14.30 uur, aanvang is om 15.00 uur.
  • De toegang is gratis.
  • Meld je wel aan door de te bellen of mailen naar boekhandel Meijer en Siegers: 026 334 1047, [email protected].

De schrijfster

Miriam Guensberg (1950) studeerde filosofie en vergelijkende literatuurwetenschap. Ze schreef dertien goed ontvangen romans, waarvan er twee op de longlist van de Librisprijs verschenen. Van haar drie Poolse romans, ‘Poolse tranen’ (2014), ‘Ooit’ (2015) en ‘Vrachtbrief’ (2019), ontvingen er twee een Wizo-nominatie. ‘Held zonder vaderland’ (2019), een ode aan haar Pools-Joodse vader, werd recent in het Pools vertaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen