Miniserie bij het Openluchtmuseum: Hoe vrij ben jij om te dragen wat je wilt?

Foto: Openluchtmuseum

We leven er ons leven in en het is praktisch van aard. Kleding beschermt ons tegen de kou in de winter en in de zomer tegen de zon.

Naast dat kleding praktisch is, zegt het al decennialang iets over onze identiteit, gemoedstoestand of beroep. In de miniserie ‘Hoe vrij ben jij om te dragen wat je wilt?’ van het Openluchtmuseum vertellen conservatoren Jacco Hooikammer en Rosalie Sloof over bepaalde kledingstukken van onze collectie in CollectieCentrum Nederland (CCNL), in relatie tot ons jaarthema vrijheid.

Aflevering 1: BadkledingOpenluchtmuseum

In de eerste aflevering vertelt Rosalie over de verandering van badkleding. Hoe in 1910 vrouwen nog met zoveel mogelijk stof het water in gingen, veranderde dit vanaf de jaren ’60 in de bikini zoals wij die nu kennen.

Aflevering 2: Kleuren in Staphorst

In aflevering 2 vertelt Jacco meer over kleuren in kleding en wat dit vroeger zei over je status in de maatschappij. Wist jij dat de kleuren aangaven tot welke stand de mensen behoorden?

Aflevering 3: Het korset

In aflevering 3 vertelt Rosalie over het korset en vraagt ze zich af hoe onvrij iemand nou écht was bij het dragen van het korset. Verhalen over flauwvallen en een wespentaille, rond 1900 was het korset voor vrouwen echt een modestatement.

Aflevering 4: Zondagse kerkdracht

In de laatste aflevering van deze serie vertelt Jacco meer over zondagse kerkdracht. Deze twee jakken komen beide van de Veluwe. Wat betekent het tonen van versiering op je kleding?

Meer informatie

Voor meer informatie kijk naar de website van het Openluchtmuseum.
Kijk hier naar de hele miniserie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen