Phion speelt filmmuziek uit The Gadfly en Othello in Musis

Foto: Phion

Hartstochtelijke romantiek en heldenmoed komen samen in een waar symfonisch spektakel. Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel, speelt onder leiding van dirigent Maxim Rysanov filmmuziek van de drie bekendste componisten uit de Sovjet-Unie: Sjostakovitsj, Chatsjatoerjan en Prokofjev.

De muziek uit The Gadfly wordt geïllustreerd met beelden uit de film in een vrije bewerking van videokunstenaars Jurjen Alkema en Andrea Dröes. Beleef dit intense en grootse concert op 5 november in Musis in Arnhem.

Othello en Pique Dame

De dramafilm Othello (1955) onder regie van Joetkevitsj is gebaseerd op de toneeltekst van Shakespeare. Op het filmfestival in Cannes van 1956 werd de film bekroond met de award voor beste regisseur. Componist Chatsjatoerjan verklankt intens de hartstocht, jaloezie en wraak uit Shakespeares treurspel.
Prokofjev componeerde de filmmuziek voor Pique Dame speciaal voor het Poesjkin-jaar (1937). De film werd nooit voltooid vanwege de censuur in de Sovjet-Unie, de muziek bleef bewaard maar is maar heel zelden in de concertzaal te horen. De benauwende sfeer uit de film wordt perfect verklankt door de repetitieve herhalingen en de duistere opening. Het hoofdthema zou Prokofjev later ook gebruiken in het derde deel van zijn Vijfde symfonie.

Kostuumdrama

Voor het kostuumdrama The Gadfly (1955), over een heldhaftige Italiaanse patriot uit de negentiende eeuw die strijdt tegen de Oostenrijkse overheersing, schreef Sjostakovitsj de muziek. Die wordt nog regelmatig gespeeld, met als hoogtepunt de bekende Romance. De muziek uit de Gadfly wordt geïllustreerd met beelden uit de film in een vrije bewerking van videokunstenaars Jurjen Alkema en Andrea Dröes. De gesproken teksten worden gelezen door acteur Peter Blok.

Introductiefilm

Voor deze serie concerten wordt een introductiefilm gemaakt met medewerking van slavist en kenner van de Russische cultuur van de late 19e en vroege 20e eeuw Sjeng Scheijen. Deze wordt aan alle bezoekers toegezonden, zal begin november te vinden zijn op de website van het orkest en is voor aanvang van de concerten bij wijze van inleiding te zien in de concertzaal.

Praktische informatie

Phion speelt in Arnhem bij Musis op 5 november vanaf 20.00 uur. Kaarten zijn te koop vanaf €23,- tot €58,-.
Meer informatie en kaarten: www.phion.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen