Romantiek en diepe emoties in nieuw concertseizoen van Phion op 2 september

Foto: Isabelle Renate la Poutre

Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist op 2 september in Musis.

Violist Mathieu van Bellen, sinds 2021 concertmeester van Phion, soleert in een van de bekendste romantische vioolconcerten; dat van Brahms. Het concert opent met een splinternieuw werk van de jonge Nederlands-Israëlische componiste Karmit Fadael. Dit programma is verder in september te beluisteren in de concertzalen van Nijmegen, Doetinchem, Zutphen en Enschede. (Zie beneden voor meer informatie.)

Lyrische vioolconcert

Brahms’ lyrische vioolconcert is een van de belangrijkste werken uit het vioolrepertoire. Technisch is het concert zeer veeleisend, met veel gebruik van meerstemmigheid, gebroken akkoorden en ritmische variatie. Mathieu van Bellen kijkt ernaar uit om dit concert te spelen met het orkest waarvan hij ook concertmeester is: “Eigenlijk is dit vioolconcert een verlengde van Brahms’ symfonieën, met een hoofdrol voor de solo-vioolpartij. Tijdens mijn studietijd heb ik het vioolconcert vaak uitgevoerd. Toen probeerde ik het vooral zo mooi mogelijk te spelen, maar met alle bagage van de afgelopen jaren kijk ik daar nu anders naar. Het maakt me zo blij om dit fantastische werk nu met mijn orkestcollega’s te mogen spelen.”
Een interview met solist en concertmeester van Phion Mathieu van Bellen is hier te lezen.

Vierde Symfonie van Tsjaikovski

Michal Nesterowicz is een veelgevraagd gastdirigent. In deze samenwerking met Phion begeleidt hij het orkest langs vier episodes uit het leven van Tsjaikovski. Diens Vierde Symfonie is een autobiografisch werk, dat de componist schreef als reactie op zijn mislukte huwelijk. Elk deel van deze symfonie sluit aan bij een thema in Tsjaikovski’s leven: de kracht van het lot, zijn kindertijd, onbezorgdheid en Rusland. De bitterzoete gevoelens wervelen door elkaar in deze muzikale emotionele achtbaan.

Openingscompositie

Voor de openingscompositie van het nieuwe seizoen heeft de Nederlands-Israelische componist Karmit Fadael zich laten inspireren door de miniaturen van Anton Webern. Drieluik voor orkest is een reeks miniaturen waarin zij de grootsheid van een symfonieorkest verkent in een compositie op de vierkante centimeter. Eén van de miniaturen is rustig van aard en bevat een vioolsolo, een knipoog naar het Vioolconcert van Brahms in dit programma.

Voorafgaand

Voorafgaand aan het concert op 2 september om 20.00 uur is er een gratis inleiding, te bestellen bij de aankoop van een concertkaartje.
Meer informatie en kaarten (vanaf € 23,-): www.phion.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen