Première Dutch Delight voor 450 jaar Nederland tijdens Dag van de Beiaard

Foto: David de Haan

Zaterdag 13 augustus gaat tijdens de Dag van de Beiaard in het Nederlands Openluchtmuseum de compositie Dutch Delight in première. De Nederlandse componist en pianist Jeroen van Veen schreef het carillonwerk ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van Nederland.

Dit was in opdracht van ruim veertig Nederlandse gemeenten, verenigd in het Samenwerkingsverband 1572.

Dutch Delight

De opdracht voor Jeroen van Veen was helder: schrijf een werk rond de thema’s vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Van Veen: “Een eervolle opdracht die is uitgemond in Dutch Delight: een rapsodie met een repetitief karakter, waarin ik onder meer een viertal uiteenlopende geuzenliederen samensmeedt. Ik hou van de Nederlandse mentaliteit: open, recht voor zijn raap en nuchter. Als je goed luistert, hoor je dat ook terug in deze compositie.”

Dag van de BeiaardDag van de Beiaard

Om 13.00 uur wordt het eerste exemplaar van de partituur overhandigd aan de heer Jos Wienen, burgemeester van Haarlem. Aansluitend zal het door beiaardier Boudewijn Zwart op een rijdend carillon en op een Doe-Beiaard worden uitgevoerd.
De Nederlandse beiaardcultuur wordt tijdens de Dag van de Beiaard in optima forma gepresenteerd. Het klokkengieterijmuseum uit het Groningse Heiligerlee is van de partij en natuurlijk kan ook het rijdende carillon niet ontbreken. De lesmethode Heavy Metal van Museum Klok en Peel zal worden gepresenteerd en er worden films vertoond over het gieten van klokken en met hoogtepunten uit de beiaardwereld.

Dag van de BeiaardBuiksprekende beiaardier

Eén van de absolute smaakmakers van de dag is de jonge buikspreekster, poppenspeelster en beiaardier Lydia Zwart. Zij brengt op het entreeplein van het museum, onder meer samen met vader Boudewijn, een aantal korte familievoorstellingen. Lydia neemt haar favoriete poppen mee en zal naast het carillon ook de piano en de zingende zaag zal bespelen.

Doe-Beiaard

Voor het eerst wordt de Doe-Beiaard (lees meer via de link) aan het publiek gepresenteerd. Dit is een mini-toren, compleet met (dertien) bronzen klokken, klavierstokken, draden, klepels, repetitieveren, galmborden, uurwijzer, torenspits én een haantje. Deze klokkentoren is speciaal ontwikkeld voor kinderen, die, bijvoorbeeld op school, de toren zelf in elkaar kunnen zetten en er echt op kunnen spelen. De Doe-Beiaard is ontworpen en gebouwd door een team van vakmensen. De grootste uitdaging was om geschikte klokken te vinden. Een gerenommeerde Spaanse klokkengieter heeft voor deze gelegenheid nieuwe klokjes ontwikkeld die, dankzij een afwijkende vorm, slechts twee kilo wegen en tóch goed klinken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen