Booi Kluiving maakt voorstelling over wonderlijke wereld van memes

Foto: Booi Kluiving

De Memers, dé voorstelling voor millennials en Gen-Z van theatermaker Booi Kluiving, is van 22 t/m 24 april te zien in Theater a/d Rijn.

Kluiving onderzocht voor De Memers al die grappige plaatjes die zich razendsnel verspreiden via Reddit, Instagram en Facebook en maakt hiermee de vertaalslag naar het theater.

Wonderlijke wereld van memes

De Memers is een ode aan al die typerende plaatjes online; memes. De voorstelling is een queeste van helden en anti-helden binnen het koninkrijk dat we Het Internet noemen, waarin creativiteit en digitale mogelijkheden strijden tegen censuur en controle. Laat je meevoeren in de wonderlijke wereld van memes. Een voorstelling voor mensen die er alles van af weten én voor mensen die nog uit het analoge tijdperk komen. In samenwerking met De Nieuwe Oost en Feikes Huis is deze voorstelling over de kunst van het memen tot stand gekomen.

Digitale Memespere

Het theater wordt een digitaal-analoog lab waarin geknipt en geplakt, maar ook fysiek gespeeld en digitaal gecreëerd wordt. Met De Memers maakt Kluiving de typische dynamiek van constante deconstructie, transformatie en verspreiding van creatieve content op het internet zichtbaar en creëert hij een eigenzinnig avontuur in zijn digitale Memesphere op de theatervloer.

Digitale cultuur, subcultuur en niches

Booi Kluiving (1994) studeerde in 2016 af aan de Toneelschool Arnhem. Hij maakt theater over digitale cultuur en al haar subculturen en niches. Vanuit zijn persoonlijke fascinatie onderzoekt hij de communicatie in deze werelden en de invloed hiervan op de populaire cultuur. Hierbij zoekt Kluiving ook naar nieuwe vormen van vertelling en gebruikt hij elementen die hij in deze online werelden aantreft. In 2018 maakte hij de voorstelling KEK: een voorstelling over de internetgeneratie die zich niet begrepen voelt. In 2020 maakte hij de voorstelling Let’s Play, waarin hij via games de betekenis van spel onderzocht.
Sander Janssens van Theaterkrant over Let’s Play: “Na KEK (2018), weet Kluiving ook nu weer zijn fascinatie voor online subculturen en gebruiken naar een helder, doorgevoerd theatraal concept te vertalen. Daarachter schuilt een universele exploratie over betekenis geven en betekenisvol zijn.”

Praktische informatie

De Memers gaat op donderdag 17 februari in première in Theater aan de Rijn. De voorstelling is als Try-out te zien op woensdag 16 februari en speelt ook op vrijdag 18 en zaterdag 19 februari in het Arnhemse theater. Tickets voor voorstellingen zijn verkrijgbaar via de website.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen