Historische herberg op 12 november in Molenplaats Sonsbeek

Foto: Gelders Archief

De Historische Herberg Arnhem biedt een afwisselend programma op vrijdag 12 november. De Herberg gaat in op actuele historische thema’s in Arnhem.

Denk aan het vijftigjarig bestaan van Introdans, de Rijnverlegging in 1530 door Karel van Gelre en de vroegere traditionele eikel-inzameling van de Heidemij in Arnhem.

Het gouden verhaal van Introdans

Introdans
Oprichter Introdans, Ton Wiggers, geeft dansles in woonkamer, 1976

In Het gouden verhaal van Introdans vertelt Jeannette Eijgenraam, hoofd Communicatie van het dansgezelschap, over de vijftigjarige geschiedenis van dit vermaarde Arnhemse dansinstituut.  Die geschiedenis is gepaard gegaan met vele avonturen, pieken en dalen: een bewogen geschiedenis op verschillende Arnhemse plekken. Een plaatselijk dansinitiatief vanuit de woonkamer van een Arnhems herenhuis groeide uit tot het veroveren van de internationale podia. Dans verbindt niet alleen mensen met elkaar, maar Introdans heeft zich ook aan en met Arnhem verbonden.

Arnhem aan de Rijn

Tot 1530 stroomde de Rijn niet direct langs Arnhem, maar liep de rivier vanaf Malburgen in een grote meander zuidwaarts om de Arnhemse Stadswaard heen, om bij de Rijnpoort (het huidige Roermondsplein) weer uit te komen. In dat jaar gaf hertog Karel van Gelre de opdracht om de rivier te verleggen door de Stadswaard te doorgraven. Daarmee kwam Arnhem echt aan de Rijn te liggen.
Het is één van de vele bekende mijlpalen in de Arnhemse geschiedenis, maar waarom werd dit kostbare project juist in dat jaar ondernomen en hoe werd het betaald? En wie moesten het zware werk verzetten? Daar was tot nu toe vrij weinig over bekend, maar door zijn promotieonderzoek kan dr. Rudolf Bosch op basis van de Arnhemse stadsrekeningen een levendig beeld schetsen van de Arnhemse Rijnverlegging

Opslagplaats eikels Heidemij Foto: Gerth van Roden, Gelders Archief

Eikeltjes

In de Arnhemse bossen werden decennialang door de schooljeugd eikeltjes en beukennootjes geraapt. Om het zakgeld wat aan te vullen kon je tegen een kleine vergoeding dit inleveren bij het zaadpakhuis van de Heidemaatschappij aan de Nieuwe Kade. Daar begonnen de boomvruchten soms aan een internationale reis, maar dat is maar een deel van het verhaal.
Arnhemdeskundige Geert Visser blikt via de herinneringen aan zijn vader, die jarenlang chef van het zaadpakhuis was, terug op deze bijzondere herfstactiviteit.

Praktische informatie

De Historische Herberg is op vrijdag 12 november, van 17.00 tot 19.00 uur in de Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a. De toegang is gratis en de geldende Corona-maatregelen (onder andere Coronapas via QR-code) zijn van kracht. Er is bovendien gelegenheid voor bezoekers om een korte historische mededeling te doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen