Movies that Matter on Tour in Focus: Shadow Game

Foto: Focus Filmtheater

Op woensdag 30 juni om 19.00 uur vertoont Focus Filmtheater, in het kader van Movies that Matter on Tour, de indrukwekkende, prijswinnende documentaire Shadow Game. Dit is een film waar regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel drie jaar lang aan werkten.

Na afloop van de film is er een zaalgesprek met regisseur Els van Driel en enkele gasten die persoonlijk in actie zijn gekomen.

Shadow Game

Het aangrijpende Shadow Game, met tienervluchtelingen als onze gidsen, is een loodzware, gevaarlijke tocht waarin Europa zich als een genadeloze gastheer toont. In alle gevallen Regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel volgden voor hun transmediale project, naast de film zijn er fotoreportages, een daadwerkelijke game en korte documentaires, drie jaar lang een aantal minderjarige jongens. Die waaren afkomstig uit door armoede en oorlog geteisterde landen als Pakistan, Afghanistan, Irak en Syrië proberen onderdak te vinden in het veilige Europa. Sommigen zijn al jarenlang onderweg, verstrikt in een barre werkelijkheid die zij niet hadden voorzien. Ze trekken dwars door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. Waarbij zij besneeuwde landschappen en mijnenvelden doorkruisen en altijd weer te maken krijgen met agressieve grenspolitie. Omdat Europa de grenzen heeft gesloten, zijn de risico’s zeer groot. Hoe ontwikkelt een kind zich onder zulke extreme omstandigheden tot jongvolwassene? En hoe vormt je identiteit zich als je elke dag moet zien te overleven? Een van hun voornaamste reddingsboeien is hun telefoon, waarmee ze contact houden met het thuisfront en ook een deel van het materiaal voor deze film filmden.

Over de gasten

Na afloop van de film op woensdag 30 juni om 19.00 uur is er een zaalgesprek met regisseur Els van Driel en enkele gasten die persoonlijk in actie zijn gekomen. Els van Driel is een zeer geëngageerde journalist / filmmaker. Met Eefje Blankevoort en de kinderen uit hun film stelden zij het manifest ‘Bescherm kinderen op de vlucht’ op, waarmee ze de politiek willen bewegen tot een humaner asielbeleid ten aanzien van minderjarige kinderen. Ook te gast is Maartje Epema die in haar boerderij in Vorden jonge vluchtelingen opvangt in haar gezin met opgroeiende kinderen.

Movies that Matter on Tour

Movies that Matter on Tour is een landelijk film en debatprogramma waar een flink aantal Nederlandse filmtheaters aan deelnemen. Maandelijks wordt een film met een mensenrechtenthema vertoond waarbij lokaal een verdiepingsprogramma bij wordt georganiseerd. Focus Filmtheater Arnhem en Movies That Matter werken al vele jaren samen om deze reeks inhoud te geven. Dat heeft al veel memorabele, interessante en ontroerende bijeenkomsten opgeleverd, met films over onderwerpen als euthanasie, persvrijheid, mensenhandel, kindbruiden, het Midden-Oosten, de oorlog in Syrië en homorechten.

Links

Meer info en tickets: www.focusarnhem.nl/agenda/mtm-shadow-game/.
Over het manifest: https://shadowgame.eu/nld/manifest/
De website van Shadow Game: https://shadowgame.eu/nld/831-2/
Focus Filmtheater | Audrey Hepburnplein 1 | 6811 EH Arnhem | 088 1900666 (ma-vr 09:00-17:00) | [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen