Oud-katholieke parochie leeft toe naar kerst

Foto: Sint Willibrordusparochie Arnhem

Morgen, zondag 13 december, is het derde advent. In de oud-katholieke Sint Willibrordusparochie in de Arnhemse wijk Molenbeke wordt de kerststal gedurende de vier adventszondagen opgebouwd, aan de hand van de gebeurtenissen in het kerstverhaal.

Op de foto zie je de kerststal tijdens de tweede advent, afgelopen zondag. Boven ligt de bedachtzame os. De bok kijkt hem nieuwsgierig aan. Gaat er wat gebeuren? Is er iets aan de hand? De vraag blijft vooralsnog onbeantwoord. In alle onschuld grazen de schapen. De eenzame herder waakt over zijn kudde. Onwetend van wat binnenkort staat te gebeuren. Heeft hij een vermoeden? Of is dit een dag die even geruisloos voorbijgaat als de rest?

Dit zo doodgewone tafereel krijgt een heel andere, verwachtingsvolle lading in de adventstijd. Alle figuren verwijzen ergens naar, worden symbolen van betekenis. Getuigen van wat staat te gebeuren.

Beeldengroep uit Italiƫ

De Oud Katholieke Kerk Arnhem nam in 2019 een nieuwe kerststal in gebruik. Het is een beeldengroep uit Italiƫ, gesneden uit essenhout en daarna licht gekleurd met een natuurlijke uitstraling. Kenmerkend voor deze kerstgroep zijn de mooie vloeiende boogvormen die in de belangrijkste figuren terugkomen waardoor het geheel als een eenheid oogt.

Deze kerstgroep is modulair samengesteld en kan naar keuze verder worden uitgebreid. Het budget voor dat jaar was toereikend voor de aanschaf van de heilige familie, de os en ezel, de stal, enkele schapen, een herder met schaap op zijn rug en een herderin. Een belangrijke reden om voor deze kerstgroep te kiezen was de aanwezigheid van meerdere vrouwelijke figuren, zodat in onze beeldengroep Maria niet langer de enige vrouw zal zijn. Inmiddels zijn ook de figuren van de drie koningen aanwezig.

De figuren van de kerststal zijn gemaakt door twee houtsnijders van een bedrijf (Rowi) in Zuid Tirol in Italie. Hier wordt al eeuwenlang houtsnijwerk gemaakt. Een moderne kerststal in een eeuwenoude traditie.

Oud-katholieken, niet behoudender

De naam oud-katholieken doet vermoeden dat de mensen die tot deze geloofsgroep behoren behoudender zijn dan rooms-katholieken, maar niets is minder waar. In de oud-katholieke kerk mogen priesters sinds 1922 trouwen, worden homohuwelijken ‘gewoon’ ingezegend, is het priesterambt in 1998 opengesteld voor vrouwen en mag aartsbisschop Vercammen met zijn voornaam, Joris, worden aangesproken. De oud-katholieke parochie van Arnhem heeft een vrouwelijke pastoor: Joke Kolkman.

De oud-katholieke kerk is vooral in het westen van het land goed vertegenwoordigd. In het oosten en midden zijn deze gelovigen dunner gezaaid, met parochies in Arnhem, Hengelo (Overijssel), Amersfoort en Culemborg. Nijmegen kent een kerngroep, Sint Stephanus, die verbonden is met de Arnhemse Sint Willibrordusparochie.

Wierook, kaarsen en gregoriaanse gezangen

De oud-katholieken splitsten zich in 1723 af van de rooms-katholieken na een incident rond de benoeming van een bisschop. De overheersing vanuit Rome werd niet langer geduld. De oud-katholieken in Nederland doen het sinds 1723 zonder paus. Hoewel de oud-katholieke kerk met haar tijd is meegegaan, is de uitvoering van de wekelijkse dienst klassiek, met wierook, kaarsen en gregoriaanse gezangen.

De Sint Willibrordusparochie houdt elke zondag om tien uur ’s ochtends een dienst in de wijk Molenbeke. Aansluitend is er koffie en vaak een gezamenlijke maaltijd. De ‘club’ bestaat uit zo’n 25 mensen, die uit heel Gelderland komen. De Willibrordusparochie wil graag groeien. Landelijk gezien schommelt het ledental al jaren rond de achtduizend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen