Samenwerking tussen Focus en Museum Arnhem

A Haunting History
A Haunting History
Foto: Focus Filmtheater

Focus Filmtheater en Museum Arnhem slaan de handen ineen voor Living, Forgiving, Remembering. Dit is een driedelig filmprogramma in Focus op 26 oktober, 24 november en 12 januari rondom het thema verzoening.

Dit programma vindt plaats in het kader van de gelijknamige tentoonstelling die nu in De Kerk, Museum Arnhem te zien is.

Drie films

Te zien zijn drie films, met als eerste de onderzoekende Theatre of War door de Argentijnse kunstenaar Lola Arias. De tweede, op 24 november,  is de Libanese The Insult, waarin een incident tussen twee mannen leidt tot een zaak van nationaal belang. En, last but not least, is er A Haunting History, over een jonge Zuid-Soedanese advocaat met een missie: duurzame vrede met de wet als ware gids. Bij iedere film is er een inleiding of nagesprek met een aansprekende gast.
Dit programma vindt plaats in het kader van de gelijknamige tentoonstelling die nu in De Kerk, Museum Arnhem te zien is (lees hieronder).
Zie focusarnhem.nl voor meer informatie over het programma en tickets.

Dinsdag 27 oktober, 19:00 uur, Theatre of War

Theatre of War

Drie Argentijnen en drie Britten gaan de confrontatie aan met zichzelf, elkaar en de oorlog die hen bindt: de Malvinas-/Falklandoorlog. Het uitgesproken artificiële en zelfbewuste karakter van Theatre of War door de Argentijnse kunstenaar en filmmaker Lola Arias plaatst ook de kijker in een onderzoekende houding. Wat doet oorlog met een mensenleven? Hoe geef je vorm aan herinneringen en hoe draag je die herinneringen over aan de ander?
Vooraf vertelt curator Mirjam Westen kort iets over de tentoonstelling in De Kerk. Na de film is er een zaalgesprek met Mart de Kruif, voormalig luitenant-generaal in de Koninklijke Landmacht die van 2011 tot 2016 commandant landstrijdkrachten was.

Dinsdag 24 november, 19:00 uur, The Insult

In The Insult leidt een incident tussen twee mannen tot een zaak van nationaal belang waarin de Libanese burgeroorlog een schaduw op de hedendaagse

Focus
The Insult

maatschappij werpt.
De inleiding  is door van Geert Corsten, voormalig president van de Hoge Raad en voormalig voorzitter van Stichting War Requiem Bridge to the Future.

Dinsdag 12 januari 19:00 uur, A Haunting History

Na zijn studie in Engeland keert de jonge, ambitieuze advocaat Anuol terug naar zijn geboorteland Zuid-Soedan. Achtervolgd door het traumatische oorlogsgeweld dat hem als kind trof, stort hij zich op zijn missie dat de wet de enige ware gids is om duurzame vrede in het land te brengen. Zal Anuol’s ideaal van rechtvaardigheid ooit werkelijkheid worden?
Na de film een zaalgesprek met Ilse van Velzen, een van de regisseurs.

Living, Forgiving, Remembering bij Museum Arnhem

Van 4 oktober tot en met 17 januari 2021 toont Museum Arnhem in de tijdelijke presentatieruimte De Kerk de tentoonstelling Living, Forgiving, Remembering. Deze expositie brengt werk bij elkaar van zeventien internationale kunstenaars van verschillende continenten waarin verzoening, tolerantie en herinneren centraal staan. Het overbruggen van tegenstellingen op maatschappelijke, politieke, religieus en cultureel vlak komen op diverse wijze tot uiting.

Wereld is extreem verdeeld

Verzoening is meer nodig dan ooit. Black Lives Matter demonstraties razen over de wereld, vragend om aandacht voor ongelijkheid, voor racisme en nodeloos geweld. Opruiende taal op social media en in de politiek zorgen voor toenemende polarisatie in de samenleving. Regelmatig wordt de wereld opgeschrikt door aanvallen van haat op grond van geloofsovertuiging, etniciteit of seksuele of genderidentiteit waarbij veelal onschuldigen en kwetsbare groepen de dupe zijn. De wereld is extreem verdeeld. Hoe kunnen we tegenstellingen overbruggen? Hoe zorgen we voor meer empathie en begrip? Helpt het om ons te verdiepen in de daders van geweld?
Rondom Living Forgiving Remembering is een evenementenprogramma ontwikkeld met performances en bijeenkomsten in én buiten De Kerk aan het Sint Walburgisplein 1. Kijk bij activiteiten voor het volledige programma. Voor tickets kijk hier.

Voor een bezoek aan De Kerk geldt:

  • Het reserveren van tickets en een tijdslot is op dit moment verplicht. Tickets kunnen enkel online gekocht worden.
  • Maximaal vier personen in een gezelschap (met uitzondering van kinderen tot twaalf jaar).
  • Mensen moeten in gezelschappen altijd 1,5 meter afstand houden, behalve als zij één huishouden zijn.
  • Je wordt verzocht om tijdens het bezoek aan De Kerk een mondkapje te dragen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen