Filmmaker Marlies Smeenge krijgt Het Gouden Hert bij Go Short Arnhem

Foto: Joost Klapmuts

Op 13 september werd de vakjuryprijs Het Gouden Hert door makers, voor makers ter waarde van €1000, uitgereikt aan de beste Gelderse korte film. Filmmaker Marlies Smeenge won deze felbegeerde filmprijs met haar korte documentaire Traag naar de Hemel.

Nena Tijsma kreeg van de jury een special mention voor haar film Stoet, die gemaakt is in het kader van de Gelderland Film Pitch.

Vierdaags evenement

Het Gouden Hert voor Traag naar de Hemel Go Short Arnhem vond dit jaar plaats van 10-13 september. Dit was een vierdaags evenement waar regionaal talent en ontmoeting centraal stond, in samenwerking met Focus Filmtheater en Gelders DOEK. De Gelders Kort competitie toont het beste dat Gelders filmtalent te bieden heeft en dit jaar streden in totaal zestien films voor de filmprijs Het Gouden Hert.

Sterk onderwerp met goede karakters

Juryleden Wim van der Aar (regisseur), Ben Brand (regisseur) en Inge Theunissen (regisseur) kozen afstudeerfilm Traag naar de Hemel als winnaar van Het Gouden Hert. Filmmaker Marlies Smeenge observeert in deze film de laatste drie Zusters Norbertienen en hun hyperactieve Dwergkeeshond Skippy vlak voor de feestdagen.“Een sterk onderwerp met goede karakters. Het is de maker erg goed gelukt om een eerlijk en respectvol beeld te geven, zonder melodrama. De hond brengt de juiste humor in de film. De documentaire heeft een heldere verhaalstructuur, fijn camerawerk en het ritme van de film sluit goed aan op het kloosterleven van de drie vrouwen.” Dit lichthartig, observerend portret heeft volgens de jury alles wat het moet hebben.
Marlies was tevens aanwezig tijdens Go Short 2019 met haar andere documentaire Anita’s Roedel.

Special mention aan de film Stoet

De jury gaf een special mention aan de film Stoet van Nena Tijsma. Vorig jaar won zij met dit filmplan de Gelderland Film Pitch. De films van de Gelderland Film Pitch 2019 gingen dit jaar in première tijdens Go Short Arnhem en streden tevens voor Het Gouden Hert. Stoet is een komisch drama met een zwart randje over Johan en Tess die meerijden in een rouwstoet. Tijdens de laatste bocht neemt het verhaal een onverwachte wending. Volgens de jury was Stoet de sterkste inzending in de categorie fictie: “Stoet sprong er voor ons direct uit vanwege de kwaliteit van vertellen. Het verhaal wordt verteld in een mooi ritme, sterk spel en met een verrassende wending.”

Gelderland Film Pitch 2

De winnaars van de Gelderland Film Pitch 1 gingen zondag 13 september met hun film in première tijdens Go Short Arnhem. Ook de winnaars van Gelderland Film Pitch 2 waren aanwezig tijdens Go Short Arnhem en de Gelderland Film Meeting. Zij zijn momenteel hard bezig met hun crowdfundingscampagne. Dat doen ze om het resterende bedrag voor hun project te verzamelen, zodat zij hun film kunnen realiseren. Voor meer informatie over de winnende projecten CRISIS (Astrid Feringa), wat grenzen delen / was Grenzen teilen (Katinka Schlette) en I’ll Fly With You door duo Matthieu Reijnoudt & Romar de Bonte, ga naar de website vanCineCrowd.

Meer over Go Short

Go Short is hét platform voor de korte film en filmtalent van Nederland. Al twaalf jaar lang zet Go Short zich in voor jonge talentvolle filmmakers. Het festival biedt een internationaal podium, een netwerkhub en een groot publiek. Naast het internationale filmfestival in Nijmegen dat jaarlijks zo’n twintigduizend bezoekers trekt, heeft Go Short het hele jaar door een actieve rol in productie, distributie en het cureren van korte films en de ondersteuning van talentvolle filmmakers. Go Short is de officiële gateway naar de Oscars, BAFTA’sen de European Film Awards.
Go Short Arnhem en de Gelderland Film Pitch worden ondersteund door gemeente Arnhem, Prins Bernhard Cultuurfonds, Omroep Gelderland, en mede mogelijk gemaakt door Focus Filmtheater, Rozet, Gelders DOEK, Museum Arnhem, Konijnenvoer, Popup Park 026, ArtEZ, Mensen Zeggen Dingen, Deep End Film en performance choreograaf Fernanda Silva en danser Julia Heider.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden