Wat mag wel/niet als het gaat om groepen en feestjes?

Foto: Pixabay

Mag ik een feest(je) geven thuis en welke voorwaarden gelden dan? Hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over groepen en feesten.

Belangrijkste uitgangspunt blijven de basisregels voor corona voor iedereen, dus ook voor groepen en feestjes.

In eigen tuin of huis een feest(je) geven?

Ja, dat mag, maar ook hier geldt dat er 1,5 meter afstand van elkaar moet worden gehouden. In ieder geval was vaak jouw handen en hoest en nies in jouw elleboog. Trouwens, een besloten feest (verjaardag of bruiloft) in de openbare ruimte is geen evenement. Het gebruiken van de openbare ruimte voor dergelijke activiteiten is niet toegestaan. Hier kun je dan ook geen melding van maken.
Voor een privéfeest (een besloten feest op eigen terrein) hoef je geen melding klein evenement te doen bij de gemeente.

Straatfeest of straatbarbecue?

Voor kleine activiteiten in de buurt of op straat kun je meestal een melding klein evenement doen. Het melden is gratis en doet u minimaal acht werkdagen van tevoren. Als je aan onderstaande voorwaarden voldoet heb je geen vergunning nodig.

Voorwaarden kleine activiteiten

  • Er zijn niet meer dan 249 personen aanwezig op het drukste moment.
  • Er wordt géén alcoholhoudende drank (bier/wijn) verkocht.
  • Het vindt niet plaats in een bos of park tijdens het broedseizoen (15 maart tot en met 15 augustus).
  • Het vindt niet plaats op de rijbaan, het (brom)fietspad of in het voetgangersgebied in de binnenstad.
  • Er worden geen (delen van) straten afgesloten. En het evenement vormt geen belemmering voor het verkeer en de hulpdiensten.
  • Het vindt niet plaats in een (stretch)tent of gebouw waar meer dan vijftig personen gelijktijdig aanwezig zijn in verband met de brandveiligheid.
  • Het geluidsniveau op twee meter voor de meest nabij gelegen woning is niet hoger dan 70 dB(A) en 83 dB(C). Het geluidsniveau op een meter voor  een luidspreker is niet hoger dan 95 dB(A) en 108 dB(C).
  • Een buitenevenement start niet vóór 07.00 uur en eindigt uiterlijk om 24.00 uur diezelfde dag.
  • Er wordt niet overnacht.

Evenementsvergunning

Voldoet jouw evenement niet aan één van bovenstaande voorwaarden dan vraag je een evenementenvergunning aan.
Ook dit mag. Het is voor groepen toegestaan om buiten bij elkaar te komen als iedereen zich houdt aan de basisregels voor gezondheid en veiligheid en de 1,5 meter afstand tot elkaar.
Deze regels gelden niet voor:
-Personen uit hetzelfde gezamenlijke huishouden
-Kinderen tot en met twaalf jaar
-Jongeren tot en met zeventien jaar onderling
-Mensen met een beperking

Privéfeest met tijdelijke verblijfsruimte

Wanneer je een privéfeest organiseert en daar een tijdelijke verblijfsruimte, zoals een (stretch)tent plaatst, die is bestemd voor meer dan 150 personen tegelijk, dan moet je een gebruiksmelding BGBOP doen. Het volledig ingevulde formulier moet je uiterlijk vier weken voor de start van de activiteit sturen via het contactformulier, categorie vier Vergunningen en ontheffingen. Je krijgt van de gemeente zo snel mogelijk bericht of jouw gebruiksmelding voldoet aan de indieningsvereisten.
Een melding klein evenement is gratis.

Evenementen en het coronavirus

Vanaf 1 juli mag je weer vergunningen voor evenementen aanvragen in Nederland. Bij de organisatie van evenementen moet je rekening houden met de nodige randvoorwaarden, zoals de 1,5 meter afstand tussen bezoekers. De aanvragen verlopen via de normale weg.
Voor evenementen die al op de Jaarkalender staan én al een vergunning hebben, geldt dat zij aanvullende informatie moeten geven over de manier waarop zij aan de coronamaatregelen voldoen. Als de aanvraag compleet is, wordt die net als anders door de afdeling Vergunningen behandeld.
Organiseer je een evenement? Bekijk dan de COVID-navigator voor de coronarichtlijnen.

De evenementenwegwijzer

Wanneer je in Arnhem een evenement wilt organiseren is de Evenementenwegwijzer voor organisatoren een handig hulpmiddel. Hiermee krijg je snel inzicht in waar je moet zijn voor bijvoorbeeld een verzoek om gebruik te maken van openbaar gebied, een vergunningaanvraag, subsidiemogelijkheden of informatie over publiciteit.

Vragen?

Neem contact op met de contactpersoon uit de Evenementenwegwijzer voor organisatoren. Voor algemene vragen over evenementen neem  contact op met Afdeling Vergunningen van de gemeente Arnhem via het contactformulier of telefoonnummer 0800-1809.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden