Lancering Open Source Radio op 11 augustus

Foto: Open Source Radio

De aanstaande lancering van Open Source Radio, een nieuw online radio platform vanuit Nijmegen, biedt een hoogstaand podium voor electronic music, urban arts en culture.

Het platform ontfermt zich over heel Nederland, met een focus op Nijmegen en omstreken. Omdat Arnhem dichtbij ligt wordt OSR ook een belangrijk platform voor Arnhem.

OSR

Het platform heet Open Source Radio (OSR). De Nijmeegse online radiostation biedt een nationaal podium aan gerenommeerde artiesten, creatieve makers, muziekliefhebbers en het talent van morgen.
Één van de belangrijkste speerpunten van het platform is samenwerken. Daarom proberen de makers rondom de lancering zoveel mogelijk mensen te bereiken en te betrekken. De hoop is om samen de komende jaren dit concept naar het hoogst haalbare niveau te tillen. Hiervoor is alle support, in welke vorm dan ook, welkom.

De Naam

De invulling van OSR is afhankelijk van haar doelgroep. Zowel de makers als de kijkers hebben invloed op de bronmaterialen van het radiostation en beïnvloeden daarmee het eindproduct. Het begrip Open Source staat voor (creatieve) vrijheid, innovatie en ontwikkeling en sluit daarmee naadloos aan op de idealen van het platform.

Missie

Het online radiostation focust op Oost-Nederland, maar heeft ook een open vizier naar de rest van het land. Het biedt een podium aan artiesten, promotors en talent uit de Electronic Music, Urban Arts en Culture georiënteerde scenes. Dat doen de makers door op een laagdrempelige manier kwalitatief hoogstaand online radio programmering aan te bieden. Daarmee vormen ze de verbindende, inspirerende en verbeterende factor voor alle muziekliefhebbers uit deze scenes.

Visie

Open Source Radio verbindt artiesten, talent, promotors en andere muziekliefhebbers met elkaar. Ook biedt OSR daarmee een bron van inspiratie voor alle Electronic Music, Urban Arts en Culture georiënteerde scenes. Vanuit deze gedachte stimuleert OSR samenwerkingen en kruisbestuiving binnen de doelgroep. Het platform is van zichzelf een sterk merk en wordt ook op die manier beleefd. Maar het valt of staat met de mensen en partijen die hieraan bijdragen. Binnen twee jaar wil OSR een van de vijf meest vooruitstrevende online radio platformen in Nederland zijn voor de scenes waar het op focust.

Programma

-Electronic Music, Urban Arts en Culture: van ambient DJ-sets tot live spitsessies en van culturele debatten tot neuro- drum en bass.
-Gezonde balans tussen lokale DJ’s, artiesten en programmamakers, en programma’s samengesteld door (lokale) hosts en (internationale) gasten.
-Minimaal twee dagen per week, aacht uur per dag live programma. Wanneer mogelijk door ontwikkelen tot een vier-daags programma.
-Samenstelling door middel van twee programmeurs en een wisselende programmaraad.
-Primaire focus op Oost-Nederland, maar een open vizier naar de rest van Nederland.

Lokatie

Een oude koelcontainer uit 1985 is opgeknapt en omgebouwd tot professioneel radiostation. De container dient als canvas voor kunstenaars en is onderdeel van het cultuurprogramma. De container is mobiel en kan gebruikt worden als radiostation en podium op externe locaties. De eerste vijftien maanden is die gestationeerd op het culturele terrein van Stichting Hubert (foto). Na vijftien maanden verhuist de lokatie naar De Basis, op het terrein van het oude Doornroosje.

DoelstellingOpen Source Radio

OSR streeft ernaar om een interdisciplinair, actueel en inspirerend programma te presenteren dat in lijn is met hun visie. Dat wil het platform doen aan de hand van live streaming op hun eigen website, video, fotografie en audio.
Het platform wil een podium aan (lokaal) talent bieden. Dit wil OSR bereiken door het stimuleren van kruisbestuiving, en samenwerkingen tussen verschillende artiesten, organisaties, scenes en culturen. Binnen twee jaar wil het platform een nationaal profiel creëren en beschikken over luisteraars vanuit heel Nederland. Daarvoor is het succesvol inrichten van een inclusieve, bewuste en goed functionerende organisatiestructuur nodig.

Planning

11 augustus 2020              Lancering Open Source Radio (website en socials).
3-5 september 2020         Try-out op Nest in het Park.
10 september 2020           Start livestream, vanaf hier elke week een twee-daags live programma.
12 september 2020           Openingsevenement in Doornroosje (onder voorbehoud).
OSR staat open voor samenwerkingen, ideeën en vragen.

Voor meer informatie

Je kunt mailen naar:[email protected].

Of je kunt bellen naar  +31 6 40801386.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden