Publiek welkom bij spectaculaire verbouw Museum Arnhem

Foto: Gemeente Arnhem

Terwijl een groot deel van de wereld stil lag vanwege Corona, ging de vernieuwing van Museum Arnhem gelukkig onverminderd door. Binnenkort bereikt de aannemer het diepste punt van de bouw.

Voor Museum Arnhem, Rots Bouw en de gemeente is dat een hoogtepunt.

Eerste rondleidingMuseum

Donderdag 2 juli om 16.30 uur werd de publieksroute op de bouw geopend met de eerste rondleiding. Directeur Saskia Bak, aannemer Egbert-Jan Rots, architect Joost Vos en wethouder Hans de Vroome ontvingen de eerste uitgenodigden.
Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: ‘‘Het bereiken van het diepste punt markeert een nieuw hoogtepunt tijdens de verbouwing. Op dit punt zal het nieuwe depot van het museum gerealiseerd worden, waar alle schatten uit de collectie van Museum Arnhem veilig in de stuwwal bewaard worden. In de toekomst zullen we de verhalen van deze bijzondere geologisch gelegen plek vertellen.”

Route voor publiek

De aannemer heeft langs de bouwplaats een speciaal pad aangelegd zodat geïnteresseerd publiek kan zien wat er op de bouwplaats gebeurt. Dat is namelijk verre van standaard. De route is voorzien van informatiepanelen met interessante weetjes, zowel over de bouw als over het Museum en de locatie. De route is na 2 juli open voor publiek.
Wethouder Hans de Vroome, cultuur, over de publieksroute: “Op het moment dat de aannemer het contract met ons tekende, beloofde hij dat het museum weer open zou gaan op het moment dat de verbouwing startte. Hij bedoelde dat er vanaf dat moment wat te zien zou zijn. Hij heeft niets te veel gezegd. Hier wordt een prestatie van formaat geleverd. Ik kijk reikhalzend uit naar het eindresultaat. Overigens is niet alleen op de bouwplaats iets te beleven. Museum Arnhem heeft tot begin 2021 prachtige tentoonstellingen in De Kerk in de binnenstad, zoals deze zomer City Life. Beslist ook een aanrader.”

Speciale route langs de bouwplaats toegankelijk voor iedereen

Geïnteresseerd publiek kan de verbouwing van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg 87 van dichtbij meebeleven. Sinds vandaag is een speciale route langs de bouwplaats toegankelijk voor iedereen, van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 15.00 uur. Langs de route, staan informatiepanelen met foto’s en wetenswaardigheden over de bouw, over het museum zelf en over deze prachtige plek aan de voet van de stuwwal. Bouwen in een stuwwal is ingewikkeld en vraagt om speciale bouwtechnieken. Ook het feit dat het hier om de verbouwing en uitbreiding van een Rijksmonument gaat, in een parkachtige tuin met monumentale bomen, maakt dit bouwproject uniek. Liefhebbers van kunst, natuur, erfgoed en bouwtechniek kunnen hun hart ophalen. Voor iedereen die van een wandelingetje houdt, is er wat te zien. Deze week wordt het diepste punt van de bouw bereikt.

Geheel van deze tijd

Om Museum Arnhem weer geheel van deze tijd te maken en te laten aansluiten bij de ambities, komt er meer tentoonstellingsruimte, een nieuw depot en een aansprekende entree met betere publieksfaciliteiten. De uitbreiding en vernieuwing van het museumgebouw was hard nodig. Het museumgebouw was te klein voor een actief publieksgericht programma en ook vanwege eisen op het gebied van Arbo, binnenklimaat, veiligheid en omgang met de waardevolle collectie was groot onderhoud noodzakelijk.

Nog anderhalf jaar

De (ver)bouw duurt nog anderhalf jaar. Begin 2022 gaan de deuren aan de Utrechtseweg 87 weer open voor publiek Alle actuele informatie rondom de bouw is te vinden op de website van aannemer Rots Bouw. Tot begin 2021 brengt Museum Arnhem in Walburgiskerk in de binnenstad wisselende exposities en activiteiten met de focus op experiment, vernieuwing en innovatie. Alle informatie staat op de website van Museum Arnhem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen