Vrijheid geef je door – 75 jaar herdenken en vieren in Wageningen

Foto: Uitgeverij Kontrast

Op 5 mei dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van vijf jaar Duitse bezetting en overheersing. Dit is een bijzondere mijlpaal in de jaarlijkse herdenking van deze gebeurtenis in Nederland en in het bijzonder in Wageningen.

In Hotel De Wereld vonden op 5 mei 1945 de besprekingen plaats over de capitulatie van de Duitse bezettingsmacht in Nederland. Daardoor mag Wageningen zich met recht Stad van de Bevrijding noemen.

Stad van de bevrijding

In een zestiental hoofdstukken wordt op caleidoscopische wijze door evenzoveel auteurs de geschiedenis weergegeven van 75 jaar herdenken en vieren in Wageningen. In het eerste hoofdstuk van het boek wordt stilgestaan bij wat er precies gebeurde op 4, 5 en 6 mei in en nabij Hotel De Wereld. De betekenis van het document dat daar werd ondertekend wordt ook behandeld.

Onderwerpen rond 5 mei

De daarop volgende hoofdstukken gaan over meerdere onderwerpen, zoals het verval en herstel van Hotel De Wereld. Verder komen er aan bod de organisatie van de bevrijdingsherdenkingen door de jaren heen. Dan nog de oorlog-gerelateerde monumenten binnen Wageningen en het ontstaan en de ontwikkeling van het Bevrijdingsfestival. Natuurlijk, worden ook de 5 mei-symposia en de jaarlijkse ontsteking van het bevrijdingsvuur behandeld. Wat verder aan de orde komen zijn de betrokkenheid van veteranen, kinderen en re-enacters, evenals de controverses die daarbij in de afgelopen 75 jaar hebben gespeeld. Bijzonder is dat ook vanuit de Duitse partnergemeente Mörfelden-Walldorf een bijdrage aan het boek is geleverd. Een delegatie uit deze plaats bezocht de herdenkingen in Wageningen voor het eerst begin jaren negentig.

Uitgeverij Kontrast in Oosterbeek

Het boek Vrijheid geef je door is gemaakt op initiatief van meerdere mensen. Dat zijn Jelle de Gruyter, oud-gemeenteraadslid van Wageningen, Wim Huijser, schrijver-publicist en Rob Rijntalder, luitenant-kolonel b.d. en oud-bestuurslid van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. Het boek is rijk geïllustreerd met uniek en exclusief beeldmateriaal. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Kontrast in Oosterbeek (ISBN 9789492411945, 208 pagina’s, geïllustreerd, gebonden, €19,95).

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden